Bygg tog for fly!

Jeg sitter på toget fra Trondheim mot Oslo. Etter en halv time er jeg på Lundamo, 38 kilometer fra Trondheim sentralstasjon. I Kina kunne jeg ha reist fra Beijing til Tianjin på samme tid, en strekning på 117 kilometer.

Et NSB-tog står på Otta stasjonSteve Selwood

Jo da, det bor flere i Kina enn i Norge. Noen hevder til og med at det er der folk flest bor. Så jeg skjønner at markedet er større, og krever ikke at Norge skal få verdens raskeste tog. Jeg krever bare at vi skal slutte å ha Europas tregeste tog (med unntak av Albania).

Vi nordmenn flyr fire ganger oftere innenlands enn svenskene, som er de i Europa som flyr nest mest. Vi er storforbrukere av den mest forurensende transporten som finnes. Og hvorfor? Fordi alternativene ikke er gode nok. Sju timers togtur kan ikke konkurrere med rundt tre timers reisetid fra sentrum til sentrum med fly.

Etter 55 minutter er jeg i Soknedal, 66 kilometer fra Trondheim S. I Tyskland kunne jeg ha reist fra Frankfurt flyplass til Köln på samme tid, en strekning på 170 kilometer. Flyselskapene har sluttet å fly her. Lufthansa selger heller togbilletter.

Fordelene er mange for de som velger å reise så forurensende som mulig. Fly går raskere og oftere, og er innimellom til og med billigere. Reiser du utenlands med fly eller båt, kan du meske deg med tax-free drikkevarer og parfyme. Reiser du med tog eller buss? Ingen rabatt på dram og godlukt på deg. Du reiser jo miljøvennlig!

Flyplassene bygges stadig ut, og tilbudet øker. Samtidig går togene tregere og tregere, blant annet på grunn av tilstanden på sporet. Trondheimstoget bruker nå lengre tid enn før Gardermobanen sto ferdig, tross at denne kuttet reisetiden med nesten en halv time. Resten av sporet er i elendig forfatning.

Etter 2 timer og 20 minutter er jeg på Fokstumyra på Dovre, 192 kilometer fra Trondheim S. På samme tid kunne jeg ha reist fra London til Paris, en strekning på 495 kilometer.

Transport er den største utslippskilden i Norge. Vi må få utslippene ned. Og noe gjøres, spesielt på elektriske biler. Litt over 35 000 elbiler er imidlertid ikke mye, sammenlignet med det totale antallet biler i Norge: 2,74 millioner.

I et langt land som Norge vil flyet uansett spille en rolle. Men på de mest reiste relasjonene, fra Oslo til Bergen, Stavanger, Kristiansand og Trondheim, har toget potensiale til å bli det elektriske flyet. Få det ned i 3-4 timers reisetid, sammenlignbart med de fleste europeiske land, og vi er der.

Etter 6 timer og 15 minutter triller toget inn på Gardermoen, 480 kilometer fra Trondheim S. I Sverige kunne jeg ha reist fra Stockholm til Göteborg på den tiden. Og tilbake igjen. 940 kilometer. Nå skal svenskene bygge ny bane på hele denne strekningen. Den gamle er for treg. Og jeg er ennå ikke i Oslo.