Klimakur viser vei

Klimakur dokumenterer Norges store potensial for utslippskutt. Og det for en billig penge. Deler vi regninga på alle i Norge, må vi bare ut med mellom 3 og 6 kroner dagen for å kutte utslippene slik Stortinget har vedtatt. Det haster nå få satt i gang tiltakene slik at vi kan komme i gang med den livsviktige jobben, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

Klimakur-utredningen vil være grunnlaget for regjeringens vurdering av norsk klimapolitikk og skal legges fram for Stortinget i 2011. Utredningen beskriver 160 tiltak som kan redusere utslippene i Norge med 26 prosent i forhold til 1990-nivå. Økt CO2-avgift, innskjerpinger av kvotesystemet, strengere teknologikrav og bedre kommunal planlegging er noen av dem.

Klimakur har beregnet at den samfunnsøkonomiske kostnaden av å kutte klimautslippene med 12 millioner tonn er et sted mellom 5 og 10 milliarder kroner i året. Dette tilsvarer 0,2 til 0,4 % av vårt brutto nasjonalprodukt (BNP). Fordelt på hver nordmann blir det altså en kostnad på 3-6 kroner om dagen.

Klimavennlige løsninger finnes
– Utredningen viser hvordan vi de neste par årene kan gå fra forurensende til klimavennlige løsninger. Vi må fjerne alle oljefyrer, velge kollektivt framfor privatbilisme og sikre utslippskutt i oljeindustrien, sier Haltbrekken. Han understreker at nå er opp til regjering og Storting å gjennomføre.

De ansvarlige for Klimakur fikk i oppdrag å vise hvordan regjeringen kan nå målene i klimaforliket fra 2007. Det haster med å komme i gang med nye virkemidler for å sikre at kuttene blir store nok. I tillegg legger Klimakur vekt på at ”beslutningene om virkemidler må ha et mer langsiktig perspektiv enn bare til 2020”.

– En del av tiltakene kan gjennomføres alt i revidert budsjett for 2010. Å sette seg på gjerdet i påvente av en ny klimamelding til neste år, i stedet for å gå i gang med å oppfylle målene fra forrige klimamelding, blir hodeløs politikk, sier Haltbrekken.

CO2-avgiften – en suksesshistorie
Det er nå 19 år siden sist et virkningsfullt klimatiltak ble innført i Norge: CO2-avgiften. Avgiften var svært upopulær da den ble innført, og oljeindustrien protesterte kraftig. I dag innrømmer bransjen at den tok feil. Ap og H slåss om å ha æren for avgiften.

– Historien om CO2-avgiften viser hvordan det er mulig å innføre framtidsrettede klimatiltak som er upopulære når de innføres, men som applauderes få år etter. Har vi politikere av samme format i dag, politikere som våger å iverksette de helt nødvendige tiltakene som Klimakur peker på, spør Haltbrekken.

Arbeidet med Klimakur-utredningen, som ble lagt fram i dag, har vært ledet av Klima- og forurensningsdirektoratet  i samarbeid med Norges vassdrags- og energidirektorat, Statens vegvesen, Statistisk sentralbyrå og Oljedirektoratet.