Afrikanske miljøorganisasjoner vil verne Lofoten

Miljøorganisasjonene i den afrikanske avdelingen av miljønettverket Oilwatch har i dag sendt brev til statsminister Jens Stoltenberg, der de krever at Norge lar olja ligge utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Gruppebilde av afrikanske miljøorganisasjoner

Organisasjoner fra Nigeria, Ghana, Mosambik, Togo, Mauritius, Sudan, Uganda, Sør-Afrika, Elfenbenskysten, Kamerun, Mali, Chad og Tanzania står bak oppropet. Miljøorganisasjonene henviser til Det Internasjonale Energibyrået, som har fastslått at 5/6 av alle oppdagede fossile energikilder må bli liggende i bakken dersom vi skal unngå katastrofale klimaendringer. 

-I denne sammenheng burde det være enkelt å unngå olje- og gassaktivitet i noen av verdens mest sårbare og mangfoldige økosystemer, skriver Oilwatch-deltagerne.

Verner regnskog, vil verne Arktis

Norge har vært pådrivere for regnskogsbevaringsprosjektet REDD gjennom FN, og samarbeider direkte blant annet med Tanzania for å bevare uberørt regnskog for klimaet og artsmangfoldets skyld.  Nå håper afrikanske miljøvernere at Norge også vil bidra, ved å verne noen av sine havområder. 

– Jens Stoltenberg, du har selv sagt at det ikke trengs noen teknologi for å la våre skoger stå uberørt. Vi vil minne deg på at det å la olje ligge i bakken heller ikke krever noe teknologi, skriver Oilwatch-deltagerne. De mener Norge har et spesielt ansvar for å kutte i sin olje- og gassvirksomhet.  

– Vi håper på solidaritet fra dere, som har blitt et av verdens rikeste land ved å drive med ødeleggende petroleumsaktivitet.

Tviler på Norges innsats

De afrikanske miljøvernerne mener også at Norges gode rykte som pådriver for å stoppe klimakrisa står på spill. 

– Hvis utslippene fortsetter å vokse fra Norsk olje- og gassproduksjon, begynner vi å tvile på om dere virkelig er innstilt på å bekjempe klimaendringene, skriver Oilwatch-deltagerne i sitt brev.