Borsjtsj

Oppdag turmat fra hele verden. Her finner du oppskrift på borsjtsj fra turmat.no.

En hånd som holder en skål med borsjtsjHILDE GRØTTE
HILDE GRØTTE

Borsjtsj er en tradisjonell ukrainsk matrett som også brukes flere steder i Øst-Europa. Suppa er en grønnsaksuppe hvor hovedingrediensen vanligvis er rødbeter, mens de andre ingrediensene kan variere. Den serveres ofte med en klatt smetana (en slags rømme) på toppen.

Når rødbetene koker får de, og retten, en dypere, mer brunaktig farge. Knallrød Borsjtsj får man om man river noe rå rødbet i retten kort tid før den er ferdig, like før servering.

I 2022 annonserte UNESCO at de hadde føyd borsjtsj til listen over truede kulturelle tradisjoner, basert på risikoen for at Russlands invasjon av Ukraina kan skade matrettens posisjon som en del av Ukrainas kulturarv. Den nye statusen gjør at Ukraina kan søke om midler for å promotere og beskytte borsjtsj.

Opprinnelig var hovedingrediensen i rødbetsuppen slettes ikke rødbeter, men bjørnekjeks. Selve navnet på suppa kom fra navnet planten hadde på folkemunne i Polen, nemlig barszcz.

Ingredienser til 8 porsjoner

  • 1 kg rødbeter
  • 2 stk gulrøtter
  • 2 stk poteter
  • 2 stk løk
  • 3 ss tomatpuré
  • 0.5 stk hodekål
  • 4 terningergrønnsaksbuljong
  • 2 l vann
  • 1 dl olje
  • 1 klypesalt og pepper

Fremgangsmåte

1. Forberedelser, gjerne hjemme på forhånd:
– Kutt rødbeter, potet og gulrot i små terninger.
– Finsnitt hodekål.
– Finhakk løk.
– Ha de i hver sin boks eller pose og ha med ut på tur.

2. Steke løken myk i olje.

3. Ha i grønnsakene og stek videre i noen minutter.

4. Tilsett tomatpure, buljong og vann. La dette koke til grønnsakene begynner å bli litt myke.

5. Ha deretter i finsnittet hodekål og kok til denne blir passelig myk.

6. Smak til med salt og pepper.

7. Serveres med litt rømme. Og gjerne grovt brød med hvitløkssmør ved siden av.

En hånd som serverer borsjtsjHilde Grøtte
DYP RØD: Borsjtsj har en nydelig dyp rødbrun farge, og suppa metter godt.

Tips:

  • Du kan steke brødskivene i litt olje slik at de blir toastet mens suppa koker.
  • Husk at koketiden blir kortere jo mindre biter grønnsakene er kuttet.
  • Ha gjerne med termos med varmt vann for å korte ned koketiden.
  • Dette er perfekt mat å lage på bål, hvis dere er mange.


Oppskriften er fra: Hilde Grøtte

Informasjonen om borsjtsj er hentet fra wikipedia og Norges sopp- og nyttevekstforbund.