Brudd på markedsføringsloven
Noen leverandører av stekepanner merker eller omtaler produkter som «PFOS eller PFOA-frie», selv om stoffene er forbudt i Norge. Naturvernforbundet ber om forbud mot alle PFAS-varianter.

Naturvernforbundet ber om forbud mot alle PFAS-varianter. Dette er forbudte stoffer i Norge og EU og tilhører en gruppe stoffer, kalt PFAS. Markedsføringen av enkelte stekepanner som «PFAS-frie» gir inntrykk av at vanlige stekepanner har de nevnte stoffene og at leverandørens produkt dermed har bedre egenskaper.
Denne typer kjemikalier er menneskeskapte og brytes ikke ned i naturen. De tas opp i næringskjedene og påvirker mennesker og natur svært negativt. Som samlegruppe omtales stoffene som PFAS, og det finnes en rekke varianter med små forskjeller i egenskaper. Per i dag må det vedtas forbud mot hver av variantene, og det lanseres nye raskere enn de kan kontrolleres og forbys.
Naturvernforbundet mener vi trenger et forbud av gruppenivå, som omfatter alle PFAS-varianter. Nå kan produsenter bytte til stadig nye varianter med nærmest identiske egenskaper fordi vedtak om forbud henger ikke med. Skadene på natur og helse er store og kan ikke reverseres, så her kan vi ikke vente på internasjonale regler.
Urimelig handelspraksis
Forbrukerrådet og Naturvernforbundet har sendt brev til Forbrukertilsynet hvor de ber om at markedsføringspraksisen blir stanset. Markedsføringsloven setter forbud mot urimelig handelspraksis. I forskrift om urimelig handelspraksis står det:«praksis som under alle omstendigheter anses som urimelige», pkt 10: Å framstille rettigheter som forbrukere har i henhold til loven, som en særlig egenskap ved den næringsdrivendes tilbud.
I følge emballasjen på ett produkt som markedsføres som fri for PFOA, inneholder stekepanna PFAS-stoffet PTFE. Denne informasjonen var langt mindre synlig. «Fri for»- reklamen gir inntrykk av at produktet er fritt for alle PFAS-stoffer. Selv om PTFE ikke er forbudt, har det mange av de samme egenskapene som de forbudte stoffene.
Hvor mange PFAS-stoffer brukes i stekepanner solgt i Norge?
Forbrukerrådet og Naturvernforbundet har også sendt brev til Miljødirektoratet. Her ber de om at stekepanner solgt i Norge blir undersøkt med tanke om de inneholder varianter som (ennå) ikke er forbudte. Vi finner det spesielt bekymringsfullt at også noen stekepanner med keramisk belegg inneholder PFAS-stoff, da denne type stekepanner har vært ansett som trygge. Forbrukere undersøker derfor antagelig ikke denne typen stekepanner like nøye som stekepanner merket med «teflon» eller «slip-belegg».
Naturvernforbundet mener det ikke er nok for produsenter og salgsledd å vise til at et stoff ikke er forbudt. Produsenter og selgere må kunne dokumentere at produkter ikke skader mennesker eller natur. Dette er spesielt viktig i produkter som kommer i kontakt med mat.
Brev til Forbrukertilsyn og Miljødirektorat
Aftenposten-artikkel om PFAS i stekepanner.
Korte fakta om PFAS:
- PFAS-stoffer kalles evighetskjemikalier og har sterke negative effekter på både helse og natur. De akkumuleres i naturen og samles øverst i næringskjedene.
- PFAS-stoffer brukes i slip-belegg for å forhindre at mat brenner seg fast. Eksempler på beleggenes navn er Slip-Let, Teflon, SilverStone og Durit.
- Maksimal trygg temperatur varierer mellom 220 og 260 grader. Hvilken temperatur som faktisk er i stekepanna, har de fleste liten oversikt over.
- Når teflonpanner blir slitt eller riper oppstår, kan PFAS bli frigjort og overført til maten.
- PFAS spres lett i luft og vann, og kan derfor forurense langt utenfor der de blir brukt eller sluppet ut. Mange PFAS-stoffer er vannløselige, slik at de lett forurenser grunnvann og og overflatevann. Dette havner til slutt enten som drikke vann eller i sjøen.
- Typiske helseproblemer forårsaket av PFAS er endringer i skjoldbruskkjertelen, som regulerer stoffskiftet. Det kan føre til tretthet, vektendringer og humørsvingninger. Stoffene kan også påvirke balansen av kjønnshormoner og stresshormoner. PFAs er også knyttet til redusert sædkvalitet hos menn og uregelmessig menstruasjon og vanskeligheter med å bli gravis for kvinner. For gravide kan PFAS-stoffer påvirke fosterutviklingen, med lav fødselsvekt, forsinket utvikling og andre utfordringer for fosteret.
- EU har en kandidatliste over stoffer som er svært bekymringsfulle. Nye stoffer lanseres raskere enn de kan forbys, derfor ser mange til kandidatlista for å være føre vâr.