Hjelp fuglene gjennom vinteren

Snø og kulde gjør livet tøft for de fuglene som tilbringer vinteren her hjemme. Men livet blir litt enklere om vi gir dem litt mat. De trenger fett for å tåle kulden. Fôring av fugler gir også en sjanse til å ta en nærmere titt på fuglene som ellers bare skimtes i det fjerne.

Hjelp oss å hjelpe fuglene året rundt!

Bli medlem i Naturvernforbundet

Flere steder å spise

For å hjelpe fuglene å holde seg varme i løpet av natten og på kalde dager, hjelper litt ekstra mat fra mennesker godt. Man behøver heller ikke være redd for å avbryte matingen. Fugler er mobile og har flere steder å spise når maten de oppsøker går tom et sted. Fuglebrettene har en tendens til å være ekstra travle på ettermiddagen, akkurat når det begynner å bli mørkt. Da spiser fuglene for å tåle nattekulden. Om morgenen må de igjen lades med nye fettreserver. Da kommer de ofte til fuglebrettet allerede ved daggry.

Hjelp gulspurven

Gulspurven kan bli en trofast gjest på fuglebrettet hvis du mater med havregryn og brødsmuler. Den setter også pris på det tradisjonelle juleneket. Gulspurven er litt større enn en gråspurv og skiller seg klart fra den med sine gule og brune farger. Den har en sang det er lett å kjenne igjen om våren, der det høres ut som den teller til sju. Tidlegere var gulspurven vanlig fra Sørlandet til Finnmark, men siden 60-tallet har tallet på fugler gått kraftig ned. Den er derfor «nær trua» på den norsk rødlista.

Tips til deg som mater fuglene

  • Plasser maten en plass fuglene har oversikt, men likevel kort avstand til gjemmesteder i trær og busker.
  • Start matinga tidlig på høsten, så fuglane blir vant til hvor de kan finne mat.
  • Ta plastnettingen av meiseboller og plasser bollene i en beholder. Da hindrer du både plast på avveie i naturen, og at større fugler stikker av med hele meisebollen.
  • Lag store heimelaga meisebollar om du skal reise bort, så varer maten lenge. 
  • Bruker du tradisjonelt fuglebrett må det vaskes ofte for å hindre sykdom. Også foringsautomater bør vaskes en gang i blant.
  • Gi aldri fuglene mat som er muglet eller som inneholder salt.
  • Plasser gjerne fuglematen et sted det er lett for deg å se  fra oppholdsrom i huset. Da kan du få mye glede og kunnskap av å følge med på fuglelivet.

 

Se videoen for oppskrift og framgangsmåte for mesieboller

Hva kan du fôre med? Og hvem liker hva?

Her er en oversikt over noe av den mest populære maten, samt noen av de vanligste fuglene du kan få besøk av. Merk at matpreferanser kan variere, så dette er ingen fasit.MeisebollerKjøttmeis, blåmeis, svartmeis, svarttrast, grønsisik og flaggspettSolsikkefrøKjøttmeis, blåmeis, bokfink, grønfink, bjørkefinkBrødsmuler og havregryn på bakkenGulspurv, gråspurv, pilfink, stær, svarttrost, skjære og kråke Jordnøtter (uten salt) Sisiker, grønnfink og stjertmeis JulenekGulspurv, gråspurv og pilfinkSpekk / usalta fettMeiser, spetter, nøtteskrike, trekrypar

Fugler har forskjellig favorittfôr. Å se på nebbet er en måte å finne ut hva slags mat de foretrekker. Små nebb kan pille opp insekter, mens kraftigere nebb er gode på å hakke i stykker  frø med harde skall. Mange fugler spiser litt av alt. Det viktige er at de får i seg mye energi, spesielt hvis det er virkelig kaldt. Derfor foretrekker også mange fugler  fete frø som solsikkefrø og hampfrø.