Første diplomatiske initiativ for å begrense olje og gassproduksjon lansert i Glasgow

I dag ble Beyond Oil and Gas Alliance (BOGA) lansert på klimatoppmøtet i Glasgow. Alliansen er verdens første diplomatiske initiativ for å begrense produksjonen av olje og gass.

OljeplattformHarald Pettersen

BOGA vil samle en allianse av land og subnasjonale jurisdiksjoner som har forpliktet seg til å avslutte nye lisensrunder for olje- og gassleting og ny produksjon, eller som har tatt skritt mot dette målet, og anerkjenner at nedtrapping og utfasing av produksjonen av fossil energi er avgjørende for å løse klimakrisa.

På dagens lanseringsarrangement vil Costa Rica, Danmark, Frankrike, Grønland, Irland, Québec, Sverige og Wales bli med i denne alliansen som fullverdige medlemmer. California og New Zealand vil også bli med i alliansen som assosierte medlemmer.

Denne kunngjøringen kommer etter at Det internasjonale energibyrået og FNs miljøprogram UNEP har gjort det klart at å fortsette utvidelsen av global produksjon av fossilt brensel er uforenlig med å holde oppvarmingen under 1,5 °C, et hovedmål under Parisavtalen.

– Dette initiativet er banebrytende, og vil føre til økt press på norske myndigheter om endringer i oljepolitikken. BOGA vil gjøre påstander om klimalederskap til skamme blant land som Norge, Storbritannia, USA og Canada, som fortsatt ikke vil anerkjenne at klimakrisa krever en ny olje- og gasspolitikk, sier Silje Ask Lundberg, seniorrådgiver i Oil Change International

– I dag må det være godt å være dansk! BOGA-initiativet er et eksempel på akkurat det vi trenger for å løse klimakrisa, nemlig handling. Dette er luren som kan lede Norge ut av oljetåka, men det krever at Norge er villige til å følge, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge.

– Beyond Oil and Gas Alliance er så langt det beste eksempelet på ekte lederskap på COP26. Ethvert oljeproduserende land som ønsker å bli tatt seriøst på klimahandling må starte utfasingen av fossil nå. Det gjør BOGA. Det er flaut at Norge fremstiller seg selv som en klimahelt på COP, mens vi nekter å ta grep på hjemmebane. Som et rikt, oljeproduserende land må Norge gå foran, og ta ansvar. Vi trenger en rettferdig omstilling og vi trenger den nå sier Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom

– Verden må halvere utslippene innen 2030 for å unngå katastrofale klimaendringer. Da er det ikke plass til ny olje og gass. Når andre oljeland nå går sammen om å la olja ligge, er det sjokkerende trist at ikke Norge er i første rekke i dette samarbeidet, sier Truls Gulowsen, som oppfordrer Jonas Gahr Støre til å melde seg inn i dette fellesskapet snarest.

Disse landene er med
Fullverdige medlemmer: Costa Rica, Danmark, Frankrike, Grønland, Irland, Quebec, Sverige, Wales

Friends of BOGA: Italia, New Zealand, California