– Forventer en oljepolitikk i tråd med klimavitenskapen

– Sylvi Listhaug har i en årrekke sådd tvil om klimaforskningen. Det er derfor ikke godt nok at Erna Solberg sier Listhaug tror på klimavitenskapen. Som statsråd for Norges mest forurensende næring er vi avhengig av å få bekreftet fra Listhaug selv at hun anerkjenner at vi befinner oss i ei menneskeskapt klimakrise, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

Under den rødgrønne regjeringen markerte Listhaug seg som en regelrett vitenskapsfornekter, som insinuerte at klimaspørsmålet var et hysteri, at det dreide seg om propaganda, og at menneskeskapt påvirkning på klimaet ikke var bevist.

«Det er ikke bevist at menneskelige CO2-utslipp fører til klimaendringer. Det er først og fremst en unnskyldning for å innføre mer skatter og avgifter», sa Listhaug til VG i 2011.

– Det er helt uholdbart at vi nå, på tampen av 2019, i det hele tatt må ha en runde for å avklare om vi har en olje- og energiminister som forholder seg til vitenskap eller ikke, sier Lundberg.

Erna Solberg sier nå til VG at Listhaug ikke er en vitenskapsfornekter på klimafeltet. «Dette ble det svart godt på allerede da hun var landbruksminister i 2013», sier statsministeren til VG.

Da Listhaug ble utnevnt til landbruksminister i 2013, nektet hun imidlertid å kommentere sitt utspill om at klimadebatten først og fremst var «en unnskyldning for å innføre mer skatter og avgifter». Hun ga ikke noe klart svar på sin holdning til klimavitenskapen i det hele tatt.

Les NRKs sak fra utnevnelsen av Listhaug i 2013!

– Klimakrisa krever omfattende utslippskutt og radikale endringer, som klima- og miljøminister Ola Elvestuen selv sa etter klimatoppmøtet i Madrid. Det er disse utslippskuttene og endringene som Sylvi Listhaug kommer til å bli målt på fremover. Vi er avhengig av en oljepolitikk som er i tråd med klimavitenskapen, sier Lundberg.