Gleden ved å ha en full fryser

For Roald Oliver Sæter er det viktig å være nærmest selvforsynt med mat. Han kan kunsten å leve sparsommelig og driver med matauk.

Roald står på kjøkkenet og fører kniven med vante bevegelser.  Stykningsdeler av sauekjøtt ligger utover bordet. Disse skal rett i fryseren. Beina skal det kokes kraft på for å lage den deiligste kjøttbuljongen som tenkes kan.

Kunsten å planlegge

Matauk heter det – det besteforeldrene våre drev med. De var barn av en helt annen generasjon enn nåtidens. De var faktisk nødt til å være sparsommelige og tenke langsiktig – planlegge hvordan de skulle holde det gående gjennom vinteren.

Roalds bankkonto er fryseren, eller rettere sagt – fryserne. For han har tre av dem. Og de bør helst være stappfulle før vinteren setter inn. Matauk er noe av det viktigste du kan drive med på sommeren ifølge Roald. Selv reiser han nordover til Trøndelagskysten for å fiske. Hjemme i hagen i Drammen har han laget et lite røykeri, og der røyker han verdens beste røykelaks.

På høsten plukker han bær og sopp i tillegg til å jakte elg, rådyr og rein. Han sylter og safter og svinger øksa så treflisene fyker. En fint stablet vedhaug er også viktig til vinteren.

Roald sier selv at han bruker kun 200 kroner i måneden på mat; brød, melk, smør, kaffe, toalettpapir og poteter. Og han kaster aldri noe. I hans kjøkkenskuffer finner man ingen Toro-suppeposer eller annet halvfabrikata.

Roalds tre tips til egen matauk

1. Trikset til god hverdagsmat er god planlegging – og en bugnende fryser. Hvis du komponerer morgendagens middag dagen i forveien, unngår du å bli stående skrubbsulten og apatisk i matbutikken mens du prøver å komponere et måltid. Da kan det nemlig fort bli ferdigmat!

2. Sett av litt av sommerferien til å dra på fisketur og noen helger på høsten til å sanke bær, plukke sopp og evt. jakte – da har du godsaker du kan ta frem til senere bruk.

3. Tenk på hvilke ting du med enkelhet kan lage selv fremfor å kjøpe halvfabrikata i butikken. Hvis du for eksempel har tørket sopp og syltet litt, da har du straks et utmerket utgangspunkt for hjemmelagd soppsuppe og pannekaker med blåbærsyltetøy. Er du usikker på dine egne kokkekunnskaper? Søk etter oppskrifter og inspirasjon på nettet!

Matauk er bra for klimaet og bra for deg!

Ved selv å høste inn mat fra naturen bidrar du til minimal belastning på miljøet. Du har full oversikt over hva du får og hvor det kommer fra, og det er ingen fare for rare tilsetninger. Du sparer miljøet for store mengder plastikkemballasje og unødig frakt fra én distributør til en annen. Sanker du bær og sopp og kanskje jakter i eget nærmiljø, er den i tillegg kortreist.

Ikke minst er det jo noe med selve naturopplevelsen. Bare det å være ute i skogen, ligge på mosekledd underlag og skue opp i trekronene – ta inn omgivelsene med hele sanseapparatet – dét er tilstedeværelse det!

Ønsker du å lese flere tips eller historier om hvordan du kan bidra til det grønne skiftet? Da kan du gå inn på naturvernforbundet.no/mittgronneskifte eller bestille boken Folkets klimadugnad