Gode tips om tyske togbilletter

Tyskland er, på alle måter, midt i Europa. Skal du reise sørover uten fly og bil, er det vanskelig å unngå Tyskland. Det er heller ingen grunn til det, for Tyskland har et velutbygd togsystem, der det er lett å finne gode rabatter.

Togstasjon i TysklandJan Kraus

Det tyske togselskapet Deutsche Bahn har Europas beste tidtabellsøk. Dette er integrert med deres billettsalg, og det er ofte lett å finne rabatterte billetter hvis man kjenner til noen av forutsetningene de har.

Sjekk Deutsche Bahns søkemotor her! (Engelsk, finnes også på f.eks tysk, dansk, tsjekkisk, fransk og polsk)

Sparpreis Europa

Deutsche Bahn har ofte spesialtilbud på billetter fra omkringliggende land til Tyskland og flere naboland. De har ingen tilbud som dekker Norge, men fra Sverige gjelder disse billettene sør for Stockholm og Göteborg. Derfor vil det ofte lønne seg å kjøpe en norsk/svensk billett til Göteborg eller Stockholm, og en tysk billett videre.

Bruk Deutsche Bahns søkemotor og søk på en reise fra for eksempel Göteborg eller Frederikshavn til Hamburg (eller en annen tysk stasjon), og du vil ofte få opp en spesialpris. Jo tidligere du bestiller, jo billigere blir denne. Etterspørsel er også med på å styre prisene, og prisforskjellene i løpet av en og samme dag kan være enorme. Med litt målrettet søking finner du imidlertid ofte svært billige togbilletter fra Sverige og Danmark til den byen du vil i Tyskland.

Du kan også legge inn stopp langs veien. Trykk «More options» og legg inn en «Stopover» der du ønsker, hvis du får et forslag til billett som f.eks krever en overnatting, eller du vil ha en lunsjstopp langs veien. På denne måten kan du nå flere destinasjoner på samme billett, for en pris som ofte er billigere enn å kjøpe flere frittstående billetter.

Forsinkelser

Dessverre har tyske langdistansetog et rykte for å ofte være forsinket – og det er ikke helt ubegrunnet. En av strekningene med størst problemer er en nøkkelstrekning for nordmenn – Hamburg-København.

Hvis du har en billett kjøpt gjennom Deutsche Bahn, kan du alltid ta neste tog videre i samme retning hvis forsinkelser fører til at du ikke når den forbindelsen du har bestilt. Du mister imidlertid din plassreservasjon, hvis du har en slik – men du får bli med, det er ikke krav om plassreservasjon på tog i Tyskland eller, for den saks skyld, i de fleste nabolandene.

Tjenesten Zugfinder kan hjelpe deg med å se forsinkelsesstatistikk for de siste 30 dagene, så lenge du har tognummeret på den avgangen du vil sjekke – bruk Deutsche Bahns rutesøk for å finne dette.

Gjennom Tyskland og videre i Europa

  • Skal du fra Norge til Tyskland, Nederland, Belgia, Luxembourg, Sveits, Østerrike eller til en av de større byene i Polen eller Tsjekkia? Kjøp billett Norge-Göteborg hos Vy eller Entur, og billett fra Göteborg direkte dit du skal hos Deutsche Bahn. Husk at du kan legge inn «Stopover» for å få fornuftige pauser/overnattinger på turen.
  • Skal du fra Norge til et annet land som deltar i Deutsche Bahns Sparpreis-samarbeid? Kjøp billett Norge-Göteborg hos Vy eller Entur, Göteborg-Hamburg (eller en annen tysk by) hos Deutsche Bahn, og en separat billett fra Hamburg (eller den tyske byen du velger) til din destinasjon, også hos Deutsche Bahn. Dette gir de billigste billettene til f.eks Italia, Frankrike, Ungarn og Kroatia.
    Reiser du med båt til Danmark og skal videre derfra med tog, bytt ut Göteborg med Frederikshavn/Hirtshals/København.
  • Skal du til Storbritannia eller Irland? Kjøp billett Norge-Göteborg hos Vy eller Entur, Göteborg-Brussel hos Deutsche Bahn og Brussel-London hos Eurostar. Deretter følger du tipsene fra verdens beste togblogger, The man in Seat 61, om billetter i Storbritannia.
    Det finnes også billetter direkte fra tyske destinasjoner til London. Hvis du deler opp bestillingen i f.eks Hamburg, og bestiller Göteborg-Hamburg og Hamburg-London fra Deutsche Bahn, kan dette bli billigere.
  • Skal du til andre land som ikke deltar i DBs samarbeid, for eksempel Spania? Da bør du kjøpe billett så langt som det går gjennom Deutsche Bahn, og supplere med billetter fra det nasjonale togselskapet dit du skal. Reisebyråene RailEuropeOmio og Trainline kan også være til god hjelp.