København

Danmarks hovedstad er dejlig å være norsk i. Men vil du lenger nedover kontinentet, finnes det også gode forbindelser videre.

Togstasjon i København

Danmarks hovedstad er dejlig å være norsk i. Men vil du lenger nedover kontinentet, finnes det også gode forbindelser videre.

Kollektivtrafikk i København

København har et godt utbygd nett av lokaltog, t-bane/metro og busser. Kart, rutetider og billettinformasjon finnes på nettsiden Din Offentlige Transport.

Det finnes flere billetter som er aktuelle for turister, men mest aktuell er nok City-passet for 24 eller 72 timer. Det koster 80 danske kroner for 24 timer, 150 kroner for 48 timer og 200 kroner for 72 timer. Legg også merke til at barn under 12 år reiser gratis i hele Danmark med følge av en voksen (i Norge er grensen 6 år). Det er enkelt å kjøpe billett på mobil-app, som kan lastes ned her.

Ankomst i København

Kommer du fra Oslo med båt, ankommer du DFDS’ terminal ved Dampfærgevej nord for sentrum. Herfra er det gangavstand til Nordhavn stasjon, der lokaltog og metro stanser.

Buss 27 kjører fra terminalen til Østerport stasjon, som er en av Københavns større togstasjoner. Herfra kan du ta lokaltog til Nørreport (sentrum), Københavns Hovedbanegård (sentralstasjonen) eller andre stasjoner. Det går også direkte tog fra Østerport over Øresundsbroen til Malmö og videre i Sverige, samt til stasjoner videre i Danmark.

Kommer du fra Oslo med buss, stanser denne på Københavns flyplass Kastrup der du kan bytte til metro, eller i Ingerslevsgade rett ved Hovedbanegården.

Les mer om reisemuligheter fra Malmö/Sør-Sverige

Reise videre i Danmark

Tog:
Danske tog er relativt raske og effektive, og går ofte. Priser og rutetider sjekker du på togselskapet DSBs nettsider. Her kan du også kjøpe billett til turen.

Rutetider til all dansk kollektivtrafikk finnes på Rejseplanens nettsider.

Reise videre sørover

Tog:
Fra København går det direkte tog til Hamburg 07.26, 11.26 og 15.26 (med noen minutters avvik enkelte dager, sjekk DB eller Rejseplanen). De kjører via Odense, Kolding og Padborg til Hamburg. Toget som tidligere gikk over ferja Rødby-Puttgarden er nedlagt, og en tunnel under Femernstredet skal åpne i 2029.

Det går også avganger fra København med bytte i Fredericia til IC-togene fra Århus til Hamburg. Disse går 08.56, 12.56 og 16.56 (med noen minutters avvik enkelte dager, sjekk DB eller Rejseplanen).

Sommeren 2023 blir det endringer i tidene. Den viktigste endringen for de som skal reise langt er at det blir flere direktetog København-Hamburg tidlig på dagen, men at 15.26-avgangen, som korresponderer med nattog videre fra Hamburg, innstilles og erstattes av tog 14.56 med bytte i Fredericia. Det kan bli innført krav om plassreservasjon i disse togene sommeren 2023.

I tillegg går det avganger mellom København og Hamburg med bytte i Fredericia og Flensburg, og noen ganger i Neumünster. Disse går annenhver time fra København: 06.56, 08.56, 10.56, 12.56, 14.56, 16.56 og 18.56 (med noen minutters avvik enkelte dager, sjekk DB eller Rejseplanen). Her kreves det ikke plassbillett. Legg merke til at enkelte av disse går med samme tog som den tidligere nevnte forbindelsen mellom København og Fredericia, men ulike tog videre mot Hamburg.

Det går nattog fra Københavns lufthavn Kastrup hver natt til Hamburg og Berlin med SJ, med avgang rett over midnatt. I tillegg går Snälltågets nattog hver nbatt i sommer til Hamburg og Berlin, med stopp enten på Høje Taastrup eller Køge Nord stasjon. Ingen av disse togene stanser på København H.

Bruk den danske Rejseplanen eller den tyske reiseplanleggeren til Deutsche Bahn for å finne detaljene om rutene.

Fra Hamburg har du et svært godt togtilbud i de aller fleste retninger. Utforsk tilbudet med Deutsche Bahns ruteplanlegger!

Båt:
Scandlines kjører båter fra Gedser, cirka 2 timer fra København med tog og buss, til Rostock i Tyskland. Buss 45 og 49 går fra ferjehavna i Rostock til lokaltogstasjonen Lütten Klein, der det finnes hyppige togforbindelser til Rostock sentralstasjon. Fra Rostock går det togforbindelser til hele Tyskland, med spesielt god forbindelse til Berlin.

Scandlines‘ ferje Rødby-Puttgarden har nå et spartansk kollektivtilbud på hver side.

Buss:
To busselskaper, Deutsche Bahn og Flixbus, kjører daglige busser mellom København og Berlin via Rostock. Disse kan være et godt alternativ til å ta tog om Hamburg.

Reise til Sverige

ForSea kjører ferjer hvert 15. eller 20. minutt (hvert 30. minutt i lavtrafikkperioder) mellom Helsingør, nord for København, og Helsingborg i Sverige. To av de fire ferjene er elektrisk drevet. Til Helsingør kommer du med hyppige tog fra mange større stasjoner i København (Høje Taastrup, Valby, København H, Nørreport, Østerport).

Det går regiontog hvert 20. minutt (hvert 10. minutt i rushtiden) fra København til Malmö i Sverige. Disse fortsetter til Göteborg, Kalmar og Karlskrona. Billetter kjøpes enklest på Skånetrafikens app, eller på Skånetrafikens automater på stasjonene. Rutetider og priser finnes på Øresundstogs nettsider.

Mange av avgangene med SJs svenske snabbtåg går direkte fra København H til Stockholm. På sommeren pleier også enkelte avganger med Snabbtåg å gå direkte fra København til Göteborg, ganske mye raskere enn Øresundstoget. Billetter kjøpes på det svenske togselskapet SJs nettsider.