København

Danmarks hovedstad er dejlig å være norsk i. Men vil du lenger nedover kontinentet, finnes det også gode forbindelser videre.

Togstasjon i København

Danmarks hovedstad er dejlig å være norsk i. Men vil du lenger nedover kontinentet, finnes det også gode forbindelser videre.

Kollektivtrafikk i København

København har et godt utbygd nett av lokaltog, t-bane/metro og busser. Kart, rutetider og billettinformasjon finnes på nettsiden Din Offentlige Transport.

Det finnes flere billetter som er aktuelle for turister, men mest aktuell er nok City-passet for 24 eller 72 timer. Det koster 80 danske kroner for 24 timer, 150 kroner for 48 timer og 200 kroner for 72 timer. Legg også merke til at barn under 12 år reiser gratis i hele Danmark med følge av en voksen (i Norge er grensen 6 år). Det er enkelt å kjøpe billett på mobil-app, som kan lastes ned her.

Ankomst i København

Kommer du fra Oslo med båt, ankommer du DFDS’ terminal ved Dampfærgevej nord for sentrum. Herfra er det gangavstand til Nordhavn stasjon, der lokaltog og metro stanser.

Buss 27 kjører fra terminalen til Østerport stasjon, som er en av Københavns større togstasjoner. Herfra kan du ta lokaltog til Nørreport (sentrum), Københavns Hovedbanegård (sentralstasjonen) eller andre stasjoner. Det går også direkte tog fra Østerport over Øresundsbroen til Malmö og videre i Sverige, samt til stasjoner videre i Danmark.

Kommer du fra Oslo med buss, stanser denne på Københavns flyplass Kastrup der du kan bytte til metro, eller i Ingerslevsgade rett ved Hovedbanegården.

Les mer om reisemuligheter fra Malmö/Sør-Sverige

Reise videre i Danmark

Tog:
Danske tog er relativt raske og effektive, og går ofte – for langdistansetog til Jylland er det stort sett avganger hver time, oftere hvis du ikke skal så langt. Priser og rutetider sjekker du på togselskapet DSBs nettsider. Her kan du også kjøpe billett til turen.

Rutetider til all dansk kollektivtrafikk finnes på Rejseplanens nettsider.

Reise videre sørover

Tog:
Fra København går det direkte tog til Hamburg 07.26, 09.26, 11.26, 13.26 og 15.26 (med tidligere avgang enkelte dager på grunn av sporarbeid, sjekk DB eller Rejseplanen). De kjører via Odense, Kolding og Padborg til Hamburg. Toget som tidligere gikk over ferja Rødby-Puttgarden er nedlagt, og en tunnel under Femernstredet skal åpne i 2029.

Sommeren 2024 vil det også gå direkteavganger 05.26 og 17.26 – samt et «nattog» med kun sitteplasser. Det kan bli innført krav om plassreservasjon i direktetogene sommeren 2024.

Mellon 13. og 22. juli 2024 er Storebæltbroen mellom København og Odense stengt for vedlikehold – det vil bli organisert buss for tog, men reisen vil ta betydelig lengre tid enn vanlig.

Det går også avganger fra København med bytte i Fredericia til IC-togene mellom Fredericia og Flensburg – i korrespondanse med tyske regionaltog fra Flensburg til Hamburg. Disse går annenhver time, oftest på minuttall .56 (med noen minutters avvik enkelte dager, sjekk DB eller Rejseplanen).

Det går nattog fra Københavns lufthavn Kastrup hver natt til Hamburg og Berlin med SJ, med avgang rett over midnatt. I tillegg går Snälltågets nattog hver natt i sommerhalvåret til Hamburg og Berlin, oftest med stopp på Örestad stasjon sør for København. Ingen av disse togene stanser på København H.

Bruk den danske Rejseplanen eller den tyske reiseplanleggeren til Deutsche Bahn for å finne detaljene om rutene.

Fra Hamburg har du et svært godt togtilbud i de aller fleste retninger. Utforsk tilbudet med Deutsche Bahns ruteplanlegger!

Båt:
Scandlines kjører båter fra Gedser, cirka 2 timer fra København med tog og buss, til Rostock i Tyskland. Buss 45 og 49 går fra ferjehavna i Rostock til lokaltogstasjonen Lütten Klein, der det finnes hyppige togforbindelser til Rostock sentralstasjon. Fra Rostock går det togforbindelser til hele Tyskland, med spesielt god forbindelse til Berlin.

Scandlines‘ ferje Rødby-Puttgarden har nå et spartansk kollektivtilbud på hver side.

Buss:
To busselskaper, Deutsche Bahn og Flixbus, kjører daglige busser mellom København og Hamburg/Berlin. Disse kan være et godt alternativ til å ta tog om Hamburg.

Reise til Sverige

ForSea kjører ferjer hvert 15. eller 20. minutt (hvert 30. minutt i lavtrafikkperioder) mellom Helsingør, nord for København, og Helsingborg i Sverige. Til Helsingør kommer du med hyppige tog fra mange større stasjoner i København (Høje Taastrup, Valby, København H, Nørreport, Østerport).

Det går regiontog hvert 15. minutt (oftere i rushtiden) fra København til Malmö i Sverige. Disse fortsetter til Göteborg, Kalmar og Karlskrona. Billetter kjøpes enklest på Skånetrafikens app, eller på Skånetrafikens automater på stasjonene. Rutetider og priser finnes på Øresundstogs nettsider.

Mange av avgangene med SJs svenske snabbtåg går direkte fra København H til Stockholm. På sommeren pleier også enkelte avganger med Snabbtåg å gå direkte fra København til Göteborg, ganske mye raskere enn Øresundstoget. Billetter kjøpes på det svenske togselskapet SJs nettsider.