Kritisk ved atomanlegget i Fukushima

Etter eksplosjonene ved atomreaktorkomplekset Fukushima og bekreftet informasjon om reaktornedsmeltning eskalerer bekymringen hos befolkningen i Japan.

DigitalGlobe

Følg fortløpende oppdateringer her

Naturvernforbundet følger situasjonen i Japan fortløpende ved hjelp av japanske oversettere og informasjon fra japanske miljøorganisasjoner og offentlige og uoffisielle japanske kilder.

Les mer:

CNIC -Uavhengig japansk organisasjon som jobber med atomsikkerhet

CNIC streamer direktesendte pressekonferanser om atomulykken (NB: streaming med varierende kvalitet)

NISA – Japanske strålingsmyndigheter med oppdaterte engelske pressemeldinger

Statens strålevern i Norge har også løpende oppdateringer

Friends of the earth international:
Europe must phase-out nuclear

Økt strålerisiko og redsel har gjort situasjonen enda vanskeligere for både redningsarbeiderne og de som befinner seg i evakueringssentrene.

Kraftselskapet kritiseres for  manglende informasjon
Japans statsminister har nå for første gang åpent kritisert driftsselskapet Tokyo Electric Power Company (TEPCO) for manglende løpende informasjon om krisen. Statsministeren fikk informasjon om den siste eksplosjonen fra anlegget først en time etter han hadde hørt om den via media.

Det er en voksende uttrykt skepsis hos befolkningen i Japan og internasjonale eksperter på om TEPCO håndterer anlegget og informasjon til det beste for befolkningen.

TEPCO har en lang historikk med skandaler om juks med kontroll- og vedlikeholdsrapporter, tilbakeholdelse av kritisk informasjon om sprekker i anlegget, og manglende arbeidervern.

Blant de som har avslørt misligholdet er den japanske anti-atomorganisasjonen Citizens’ Nuclear Information Center  (CNIC), som er uavhengig av myndigheter og industri. CNIC jobber med å formidle informasjon og bevissthet om alle sider ved atomkraft til den japanske befolkningen.

Journalistene flykter
Norske korrrespondenter i Japan har nå evakuert fra katastrofeområdet på grunn av atomsituasjonen.

Utslipp fra anlegget har drevet sørover mot Tokyo med luftstrømmene. Uavhengig overvåking av strålingsnivåer i Tokyo (CNIC) viser imidlertid at det ikke er behov for evakuering der ennå.

Værmelding for de neste dagene viser pålandsvind deler av døgnet. Det kan føre til at lekkasjer vil kunne treffe store befolkningssentre i Japan.