Louise vil redde klær

Louise Thoresen trodde Naturvernforbundet bare var alvorlige voksne som skriver høringsuttalelser. Hun fant sin egen vei – og nå jobber hun med å redde klær, blant annet.

Louise Thoresen, styremedlem i Naturvernforbundet i Ålesund. Foto: privatFoto: privat

– Jeg skiller meg godt ut i lokal- og fylkeslag fordi jeg er den yngste i de fleste sammenhenger, forteller 29-åringen.

Thoresen er utdannet kulturviter og har vært fylkesleder i Naturvernforbundet i Møre og Romsdal i to år. Nå er hun styremedlem i lokallaget i Ålesund. Naturen har alltid vært en viktig del av livet hennes.

– Jeg har vokst opp med Sunnmørsalpene som nærmeste nabo. Familien min var stadig på tur, og vi hadde flere dyr. Jeg ble tatt med ut som 4-åring for å plukke rusk i nærmiljøet. Naturomsorg var en selvfølge. Sånt setter spor og påvirker verdiene dine, sier Thoresen.

Uvitenhet verre enn ondskap

– Hvor har du miljøengasjementet ditt fra?

– Jeg tror det har med vitebegjær å gjøre, og kjærlighet til naturen. Jeg liker å lære noe nytt, jobbe med saker og være i en prosess. Vi har ofte arrangementer og vandringer hvor folk kan komme og lære om sakene vi jobber med. I lokallaget arbeider vi med alt fra syverksted og klesbyttedag, til massedeponi, gondolbane, motorvei og kloakkanlegg. Det er lettere å få et nært forhold til naturen hvis man både har fått kunnskap og gode opplevelser. Jeg tror uvitenhet gjør mer skade i verden enn ondskap, sier Thoresen.

– Det må du forklare nærmere.

– Jeg tror at de fleste vil naturen godt, hvis de blir opplyst om hvordan den kan bli skadet. Uten denne kunnskapen kan man raskt gjøre kortsiktige valg som ødelegger. For eksempel er vindkraftverk farlig for fugler og kan ramme hele bestander, og det tror jeg mange ikke kjenner til. Derfor har vi holdt fuglevandringer og skrevet høringsuttalelser for å gi politikere og andre bakgrunn for å ta gode valg, sier Thoresen.

– Det er vanskelig å være for vindturbiner jo mer man vet om hvordan de interagerer i naturen. Jeg opplever at folk endrer mening til å være imot, sier hun.

Ingen vei her! Det er planer om å bygge E39, hovedveien gjennom Møre og Romsdal, over store og verdifulle områder med myr og vernet natur. Det jobber lokallaget for å hindre. Foto: Louise Thoresen

«Oi, må jeg kunne alt dette?»

– Hvordan havnet du i Naturvernforbundet?

– Jeg er ganske engasjert som type og liker ikke å være passiv. Og min erfaring er at man ofte må ta tak selv for at det skal skje noe. Jeg prøvde i utgangspunktet å starte et lokallag for Natur og Ungdom, men fikk vite at jeg var for gammel siden de har en øvre aldersgrense på 25 år, forteller Thoresen.

Det var Natur og Ungdom som tipset henne om å melde seg inn i Naturvernforbundet.

– Skremmende – er ikke det bare for alvorlige voksne som skriver høringsuttalelser, tenkte jeg.

Jeg sendte likevel en e-post og deltok på årsmøtet til lokallaget i Ålesund og omegn, hvor jeg takket ja til å være lokallagsleder. De var veldig hyggelige og inkluderende. De sendte også over mange dokumenter om alle sakene de arbeidet med. Og jeg tenkte: Oi, må jeg kunne alt dette?

Thoresen fant raskt ut at hun kunne velge en mer praktisk tilnærming til miljøsakene.

– Jeg skriver gjerne høringsuttalelser, det er viktig, men jeg vil også vise at naturvern ikke bare er for spesielt interesserte. Jeg jobber mye med sosiale medier, arrangementer, vandringer og åpne møter. Målet er å gjøre det alminnelig for folk å være medlem i Naturvernforbundet, og da er det sosiale utrolig viktig, sier Thoresen.

Med sysmaskiner lånt fra biblioteket har Naturvernforbundet i Ålesund startet med redesignverksted. Her lages det handlenett av gamle gardiner. Foto: Louise Thoresen

Truser og handlenett

– Vi har prøvd å nå ut til min generasjon og har arrangert klesbyttedager i flere år. Det har vært kjempepopulært, og vi har hatt mange hundre besøkende hver gang. I år har vi startet med redesign, og det har dukket opp flere unge, forteller Thoresen.

– Det første møtet var i mars. Da sydde vi handlenett av gamle plagg, gardiner og tekstiler. Det var til og med ei som hadde med seg ei truse som hun lurte på om hun kunne lage noe av. Jeg tror ikke hun fikk til det, men hun fikk i alle fall laget et handlenett, humrer Thoresen.

– Hvilken interesse er det for gjenbruk og redesign?

– Det treffer ganske bra. Mange synes er kult å kunne gjenbruke, det er noe eget med klær og smykker med historier. Det er trendy med vintage og å sy om gamle tekstiler fra loftet. Det er fint å holde liv i sykunnskap, strikking og hekling, men det kan også føre til økt konsum, så det er viktig at det ikke sklir ut, men gjøres på en bærekraftig måte, sier Thoresen.

Vil gjøre verden bedre

– Er det andre miljøsaker du er særlig opptatt av?

– Jeg har jobbet mye med planene for E39, hovedveien gjennom Møre og Romsdal. E39 vil blant annet ødelegge store og verdifulle områder med myr og vernet natur. Vi er for forbedringer på visse strekninger, men jeg er imot å ødelegge naturen så mye bare for å kunne kjøre i 90 og ikke 80 kilometer i timen, sier Thoresen.

Nå har Thoresen også engasjert seg i kommunepolitikken i Ålesund.

– Jeg har gått inn i SV her i byen og har deltatt på et par styremøter, så får vi se om det passer.

– Du er en engasjert type.

– Ja, jeg ønsker å gjøre godt i verden. Det er derfor jeg holder på med dette, sier hun.