Malmö og Skåne

Sveriges tredje største by havner gjerne i skyggen av den danske hovedstaden over Øresund, men Malmö er en interessant by i seg selv. Du har også mange gode reisemuligheter videre herfra.

Sveriges tredje største by havner gjerne i skyggen av den danske hovedstaden over Øresund, men Malmö er en interessant by i seg selv. Du har også mange gode reisemuligheter videre herfra.

Ankomst i Malmö

Busser fra Oslo/Göteborg og tog ankommer på eller nær den nyoppussede Malmö Centralstation. Den ligger et steinkast fra sentrum, og er byens viktigste reiseknutepunkt. En stor mathall preger stasjonen, og en enda bedre mathall ligger kun fem minutters gange unna, i havneområdet. Det er også rundt fem minutters gange opp til byens restaurantsentrum, Lilla Torg. Et utall bybusser og lokaltog tar deg videre i byen.

Reise i Malmö/Skåne

Skånetrafiken har lokaltrafikk i Malmö og resten av Skåne. Det går lokaltog til ferjehavnene i Trelleborg og Ystad, samt et godt utbygd lokaltognett som dekker store deler av Skåne. Ellers er det gode bussforbindelser til hele landsdelen, men mange av disse starter fra bussterminalen Södervärn. Hit går det mange busser fra stasjonen, eller du kan ta lokaltog til Triangeln stasjon og gå i 5 minutter.

Lund er en historisk universitetsby kun 10 minutter fra Malmö med tog, som er verdt et besøk i seg selv.

Rutetider for all svensk kollektivtrafikk finnes på Resrobots nettsider. Billetter for all kollektivtrafikk i Skåne, til København og med Øresundståg til Göteborg, Kalmar og Karlskrona kjøpes lettest på Skånetrafikens app.

Fridhems Cykel har utleie av sykler til bruk i Malmö og omegn. Byen har også et bysykkelsystem, kalt Malmö by bike.

Reise videre fra Malmö/Skåne

Tog:
Malmö har togforbindelse minst hvert 15. minutt (samt hver time hele natta) til København over Øresundsbroen. Billetter kjøpes i automat på stasjonen, eller på Skånetrafikens app. Det er også hyppige forbindelser til resten av Sverige. Tog herfra til Stockholm går minst hver time, og tar cirka 4 1/2 time. Fra København er det også et bredt reisetilbud.

Les mer om reisemuligheter fra København

Hver natt går det nattog fra Malmö til Hamburg og Berlin med SJ. Toget har ligge- og sovevogner, og går fra Malmö 23.41. Toget nås enkelt med avgang fra Oslo 15.46 på hverdager utenom sommersesongen, 14.14 i helgene og på sommeren.

I enkelte perioder går Snälltågets nattog fra Malmö til Berlin. Avgangstid fra Malmö er klokken 22.25. Du rekker toget med avgangen fra Oslo 14.14, som med overgang i Göteborg bringer deg til Malmö klokken 21.50. Toget har sitte- og liggevogner.

Buss:
Det tyske busselskapet Flixbus kjører busser fra Malmö til Berlin og Hamburg flere ganger daglig, med forbindelser til store deler av Europa. Prisene starter lavt, men øker jo større etterspørselen er, og jo nærmere avgangsdagen du kommer. Billetter bestilles på Flixbus’ nettside.

Båt:
Malmö-Travemünde (Tyskland):
Finnlines har opp til tre avganger daglig til den tyske havnebyen Travemünde ved Lübeck. Båten går fra Norra Hamnen. Buss 32 til Norra Hamnen stanser nær innsjekkingen, men går kun mandag-fredag. Billetter og rutetider finner du på Finnlines’ nettsider.

Trelleborg-Travemünde/Rostock/Swinoujscie/Klaipeda (Tyskland/Polen):
TT Line har hyppige ferjer fra Trelleborg, 35 minutter fra Malmö med tog, til de tyske havnene Travemünde og Rostock, samt til Swinoujscie i Polen og Klaipeda i Litauen. Disse ferjene er først og fremst beregnet for trailersjåfører, men brukes også av reisende uten bil. Togstasjonen i Trelleborg er praktisk talt på havnen, og innsjekking skjer i ekspedisjonen i Hamngatan 9, nær stasjonen. Passasjerene fraktes så til båtene med buss.

Reisemulighetene videre er gode fra alle de tre destinasjonene på kontinentet. Billetter og rutetider på TT Lines nettsider.

Trelleborg-Rostock (Tyskland):
Stena Line har flere daglige avganger fra Trelleborg til Rostock i Tyskland. Innsjekking skjer i ekspedisjonen i Hamngatan 9, nær stasjonen. Passasjerene fraktes så til båtene med buss.

Fra Rostock er det gode forbindelser videre med buss og/eller tog videre i Tyskland (men du må ta både buss og tog for å komme til Rostock Hbf, så beregn god tid ved bytte!). Nattferjen Trelleborg-Rostock har til og med japanske sovekapsler! Billetter og tider finner du på Stena Lines nettside.

Ystad-Sassnitz (Tyskland):
Fra Ystad, en liten time unna Malmö med tog, startet selskapet FRS opp båtlinje til Sassnitz på den tyske øya Rügen høsten 2021. Denne linja erstatter ferja Trelleborg-Sassnitz, som ble nedlagt under pandemien. Ruta starter igjen 28. mars 2024. For informasjon, sjekk FRS’ nettside.

Ystad-Swinoujscie (Polen):
Fra Ystad, en liten time unna Malmö med tog, har to selskaper daglige ferjer til Polens største ferjeterminal i Swinoujscie. Herfra er det gode buss- og togforbindelser videre til hele Polen, samt til det østlige Tyskland. Sjekk billetter og tider hos Polferries og Unity Line. For togtider videre i Polen, sjekk PKP Intercity.

Ystad-Bornholm (Danmark):
Bornholmslinjen kjører flere avganger daglig fra Ystad til den danske øya Bornholm. Hvis du vil besøke Bornholm og reise videre sørover, går det båter videre på sommeren fra Bornholm til Sassnitz i Tyskland.

Karlshamn-Klaipeda (Litauen):
DFDS har ferjer fra Karlshamn i Blekinge, snaue 2 timer med tog fra Malmö. Buss 350 tar deg til holdeplassen Stilleryd, 1,5 kilometer fra ferjehavna. Billetter og priser på DFDS’ nettside. Båten legger til i gangavstand fra sentrum i Klaipeda, eller du kan ta buss 9/9a.

Karlskrona-Gdynia (Polen):
Stena Line har ferjer fra Karlskrona, nesten 3 timer fra Malmö med tog, til Gdynia i Polen. Buss 6 går fra togstasjonen i Karlskrona til ferjeterminalen. I Gdynia legger båten til i byens enorme havneområde. Det er bussforbindelse inn til sentrum og togstasjonen Gdynia Glowna, der det går tog til hele Polen, inkludert svært hyppige lokaltog til Sopot og Gdansk. Billetter og tidtabell finner du på Stena Lines nettside. For togtider videre i Polen, sjekk PKP Intercity.