Manglende støtte til energifrigjøring

Kommunal- og regionaldepartementet kan bidra til at store mengder energi blir frigjort i bygg, men overser området i statsbudsjettet.

Kommunal- og regionaldepartementet fikk i august en rapport som viste at man trengte 1,4 milliarder pr år i 2010-2015 og 2 milliarder pr. år i 2015-2020 for å spare 10 TWh i byggsektoren. Men i statsbudsjettet for 2011 er ikke bevilgningene i nærheten av å være de summene som er nødvendig for å følge opp den energibesparingen.
– Det er svakt at Kommunal og regionaldepartementet ikke følger opp rådene de selv har bedt om. Når vi vet beløpet som trengs for å få utløst energieffektiviseringspotensialet er det meningsløst å ikke følge det opp, sier Lars Haltbrekken.

1,2 milliarder for lite
Ut ifra tidligere bevilgninger kan en estimere at omtrent 150 til 200 millioner av de 1,8 milliardene som ble bevilget i neste års budsjett til Enova går til energifrigjøring i bygg. Det vil si rundt 1,2 milliarder for lite for å samsvare med anbefalingen i rapporten fra Arnstad-utvalget til Kommunal- og regionaldepartementet om virkemidler for energieffektivisering av bygg.  
– Dette er en altfor dårlig satsing på energifrigjøring i bygg, og den er spesielt dårlig med hensyn til at rapporten til  departementet har konkludert med at det er nødvendig med langt større midler for å utløse potensialet som finnes, sier Haltbrekken.

Også Lavenergiutvalget, som ble nedsatt etter forslag fra Naturvernforbundet, viser det samme. Ifølge rapporten fra utvalget er det mulig å halvere energibruken i norske bygg innen 2040.

Har oppnådd gode resultater
Energieffektivisering i bygg går over budsjettet til Enova, som totalt har fått 1,8 milliarder kroner. Dette skal gå til både fornybar varme, fornybar kraft, energieffektivisering i industrien og energieffektivisering i bygg. Tidligere har 10-15 prosent av Enovas budsjett gått til energieffektivisering.
I fjor fikk Enova 400 millioner ekstra til dette formålet i tiltakspakken fra regjeringen, mens det i 2010 gikk ned igjen til 150-200 millioner.
– Regjeringen har selv vist at store besparelser er mulig, så det er bare viljen det står på, sier Haltbrekken.
Som følge av tiltakspakken i 2009 ble det blant annet opprettet et særskilt program for energieffektivisering i offentlige bygg, med en ramme på 400 millioner. Dette ble et vellykket prosjekt og interessen var enorm. Ifølge Enovas resultatrapport fra 2009 kom det totalt inn omlag 550 søknader til dette programmet, der det til sammen ble søkt om nærmere 6 milliarder kroner. Dette viser at det er stor vilje og interesse for å få gjennomført gode prosjekter når stimulerende økonomiske insentiver er på plass. Ved å øke bevilgningene til nivået som er nødvendig, kan en sikre at de gode prosjektene blir gjennomført.