– Norges ansvar er stort

2017 blir trolig et av de tre varmeste årene som noen sinne er registrert. Det viser ferske tall som ble lagt frem av Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) på klimatoppmøtet i Bonn i dag.

Tørt tre og ørkenDraco Zlat

– Samtidig som verdens ledere samles på klimatoppmøtet i Bonn, får vi nok en gang bekreftet at klimaendringene allerede er i gang, og at det er de fattige som rammes hardest. Norge har et stort ansvar som et rikt oljeland for å vise vei mot et samfunn uten utslipp. Da må vi bremse oljeutvinningen og faktisk gjennomføre det grønne skiftet det er så populært å snakke om. Det har regjeringen sjansen til å gjøre i forhandlingene om årets statsbudsjett, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

1,1 grader varmere
Foreløpige tall fra WMO viser at den globale gjennomsnittstemperaturen fra januar til september i år var omtrent 1,1 grader over førindustrielt nivå. WMO forventer at 2017 vil ende som det nest varmeste året som er målt, med 2016 som det varmeste og 2015 på tredjeplass.

– Vi trenger økte klimaambisjoner både nasjonalt og globalt skal vi unngå alvorlige klimaendringer. Verdens ledere som nå er samlet til klimaforhandlinger i Bonn må ta oss flere skritt videre mot klimamålet som ble vedtatt i Paris, sier Ask Lundberg.    

Ekstremt 2017
2017 har vært preget av mye ekstremvær med svært alvorlige konsekvenser. Orkaner, flommer og hetebølger har forårsaket massive ødeleggelser og skapt store lidelser for mennesker i alle verdensdeler. Samtidig viser ferske tall at konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren økte rekordmye fra 2015 til 2016. Ved utgangen av 2016 var det 403,3 ppm (parts per millionn) CO2 i atmosfæren, mot 280 ppm før den industrielle revolusjonen startet.

– Dette er en del av en langsiktig global oppvarming, sier WMOs generalsekretær Petteri Taalas. – Vi har vært vitne til ekstraordinært vær, med temperaturer på over 50 grader i Asia, rekord-orkaner i rask rekkefølge i Karibien og Atlanterhavet som har nådd så langt som til Irland, ødeleggende monsunflod som påvirker mange millioner mennesker og en ubarmhjertig tørke i Øst-Afrika, sier han.

For mer informasjon

Silje Ask Lundberg
Leder i Naturvernforbundet
913 31 729