Notat om inkludering og rekruttering

Her finner dere tips til hvordan man kan gjøre årsmøtet mer inkluderende, verksted som kan gjennomføres på et styremøte og tips til hvordan sette gode mål.

Naturvernforbundet er for alle! En inkluderende organisasjon er en sterkere og bedre organisasjon, med flere ressurser og flere perspektiver. Naturvernforbundet vedtok på landsmøtet i 2022 at vi skal bli en mer inkluderende organisasjon. For å nå målet trenger vi hele organisasjonen, og at alle lokallag og fylkeslag vedtar egne mål for inkludering og rekruttering. 

Årsmøtesesongen er et godt tidspunkt for å kunne lage mål for hvordan dere kan arbeide med inkludering. Jo flere vi er, dess mer får vi til, både fordi vi er flere som kan dele på arbeidet og fordi stemmen vår bærer lengre jo flere vi snakker på vegne av. Ved å ved å ha mål for inkludering og rekruttering i arbeidsplanen kan man forankre arbeidet. 

Vi oppfordrer alle lagene som gjennomfører verkstedet eller har spørsmål om å ta kontakt med sb@naturvernforbundet.no. 

Hvordan arrangere et inkluderende årsmøte 

Å arrangere inkluderende årsmøter er viktig for å sikre deltakelse og engasjement fra alle medlemmer. Her er noen tips for hvordan dere kan gjøre årsmøtene mer inkluderende: 

  • Tid og sted: Velg tidspunkt og sted som er tilgjengelige for flest mulig medlemmer. Det er lurt å skaffe et lokal som er universelt utformet, og informere om det i invitasjonen. 
  • Fortell om Naturvernforbundet: ha en innledning i starten av årsmøtet om Naturvernforbundet, slik at nye medlemmer får blitt kjent med organisasjonen. Et tips er å peke frem mangfoldet i saker vi jobber med, og at vi arbeider med å bli en bred folkebevegelse.
     
  • Informer om arrangementet: sørg for å invitere medlemmene i god tid. Send ut innkallingen til årsmøtet via e-post, brev, sosiale medier og andre kommunikasjonskanaler som sikrer at alle får beskjed. Det er lurt å spesifisere i invitasjonen at alle medlemmer er velkomne til årsmøtet uansett erfaring. 
  • Ha en aktivitet: for å kunne appellere til nye målgrupper er det lurt å kombinere årsmøte med en annen aktivitet. Aktiviteten bør være lavterskel og ikke for faglig tungt. Det kan være et foredrag om et tema dere arbeider med eller et kort verksted, som barn kan fortsette på mens årsmøtet pågår.  
  • Språk: bruk enkelt språk i årsmøtepapirene og på møtet. Unngå å bruke interne begreper og sørg for å forklare ord som kan være ukjent for andre. 
  • Møtestruktur: Planlegg møtestrukturen nøye for å sikre at alle får muligheten til å delta. Dette kan inkludere åpne diskusjoner, spørsmål-og-svar-runder og muligheten til å stemme anonymt hvis nødvendig. 
  • Inkluderende kultur: før årsmøte bør styret snakke om hvordan man kan tilrettelegge for at alle føler seg velkomne til å delta og bidra på årsmøte. Det er lurt å ha flere fra styret som har ansvar for å hilse og ta imot nye personer ved døren. Møteledere bør være bevisst på å gi ordet til forskjellige medlemmer og unngå dominans fra enkelte.  
  • Følg opp: ha klar informasjon om neste aktivitet, slik at dere etter møtet kan invitere medlemmene til å delta på aktiviteten. Det er lurt at aktiviteten ikke er lenge etter årsmøte slik at folk kan engasjere seg raskt i lokallaget. På slutten av årsmøte kan dere informer om hvordan medlemmer kan engasjere seg mer i laget.

Verksted for å sette mål 

Verkstedet er delt i to deler. Første delen er en innledning om prosjektet Naturvernforbundet 2030 og rekruttering. Den andre delen skal man definere og lage mål for laget. Hele verkstedet er beregnet å vare i en time.

Av utstyr trenger man: 

  • Laptop
  • Prosjektor 
  • Papir 
  • Penner 

Det er lurt å ha verkstedet på et styremøte, slik at hvis man kommer på noen gode aktiviteter og tiltak så kan man implementere det i arbeidsplanen. 

En medlem av Naturvernforbundet som snakker om planterFartein Rudjord
Turgåere som lytter til det medlemmet av Naturvernforbundet snakker om. Foto: Fartein Rudjord

Del 1: Hvorfor inkludering? (20 minutter) 

Gå gjennom PowerPoint til Naturvernforbundet om inkludering og rekruttering. Målet er å sørge for at alle blir kjent med Naturvernforbundet 2030, og få innsikt i hvorfor rekruttering er viktig.  

Du finner presentasjonen med notater her:

Del 2: Definere Mål (40 minutter) 

For å definere mål skal man snakke om brukes til å skape diskusjon og finne ut hva som skal gjøres for å få ALLE med. Denne delen er delt inn i tre deler: 

Hva gjør vi bra? Hva gjør vi allerede for å inkludere så mange som mulig hos oss? Del erfaringer og notér ned på ark. 

Hva vil vi forbedre? Velg et tema hvor dere har forbedringspotensial og diskuter dere frem til handlinger som får ALLE med. Bruk oransje kort. 

Våre første steg. Bli enige om 1–3 konkrete handlinger. 

Tips til inkludering og rekrutteringsmål 

Det er viktig at årsmøtet setter seg ulike mål knyttet til inkludering og rekruttering for å øke engasjementet og representasjonen av ulike grupper i aktiviteter. Her er noen eksempler på temaer man kan ha mål om: 

  • Inkluderende arrangementer: Mål om å arrangere minst én aktivitet hvert kvartal som spesielt appellerer til en ny målgruppe eller som fremmer ulike kulturers forståelse for naturvern. 
  • Økt medlemsmangfold: Mål om å øke medlemskapet blant ulike grupper, for eksempel unge, eldre, minoriteter eller folk med ulik økonomisk bakgrunn, med en spesifikk prosentandel. Gjerne spesifiser hvordan dette skal gjøres. 
  • Samarbeid med lokale organisasjoner: Mål om å etablere partnerskap med lokale organisasjoner som jobber med mangfold og inkludering for å dra nytte av deres erfaring og ressurser. 
  • Mangfold i aktiviteter: Mål om å ha variasjon i aktivitetene i arbeidsprogrammet for den kommende perioden. Ved å ha ulike type aktiviteter kan man nå nye målgrupper. 
  • Økt mangfold i styret: Mål om å inkludere representanter fra ulike aldersgrupper, kjønn, etnisiteter og bakgrunner i lokallagets styre for å sikre bred representasjon og ulike perspektiver.