Oljefri.no lansert i Kristiansand og nabokommunene

Fredag 19. oktober 2012 ble Oljefri offisielt lansert for innbyggerne i Kristiansandsregionen. 160 mennesker har deltatt på informasjonsmøter om fornybar oppvarming.

Picasa

Nå kan innbyggerne i Lillesand, Birkenes, Iveland, Søgne, Songdalen, Vennesla og Kristiansand bruke nettsiden Oljefri.no til å få kontakt med kvalitetssjekkede tilbydere av fornybare oppvarmingsløsninger.

– Kommunene har nesten sluttet å fyre med olje i sine bygg. Nå kaster vi ballen over til innbyggerne. Klimatiltak må også skje i egne hjem, sa varaordfører Jørgen Kristiansen da han foretok den offisielle Oljefri-åpningen.

Kristiansand Skolemusikkorps gjorde stor lykke med sin praktiske demonstrasjon av hva en gammel oljetank heller bør brukes til. Korpset spilte “Pirates of the Caribbean” og “Eye of the Tiger” mens de fire trommisene brukte en rusten oljetank som slagverk.

Sprengte bystyresalen

Alle eiere av oljefyrte ildsteder i Kristiansand kommune hadde fått brev i posten med invitasjon til informasjonsmøte den 22. oktober om Oljefri og fornybar oppvarming. De 110 frammøtte fikk blant annet en grundig orientering av Enovas spesialrådrgiver Sverre Heimdal om de økonomiske støtteordningene for husholdningene.

Engasjerte Søgne-folk

Søgne er en av de få kommunene i landet som har et skikkelig register over nedgravde oljetanker. Søgne kommune hadde sendt ut invitasjon til alle eiere av slike tanker, og 50 mennesker møtte opp på informasjonsmøtet i Søgne Gamle Prestegård. Møtet ble åpnet av ordfører Åse Severinsen, og ekspertene fra Enova og VVS-foreningen ble pepret med spørsmål om alt fra oljetanker til solfangere. 

Birkenes fyrer med ved

Oljefri har også blitt lansert for vesle Birkenes kommune i Aust-Agder. Naturvernforbundets utsendte fikk befare Valstrand Varmesentral som varmer opp skole og kultursenter med en kombinasjon av lokal flis og fossil gass. Vi hadde også et kreativt møte med ordfører Arild Windsland, rådmann Gro Anita Trøan og miljøansvarlig Wenjun Wu, for å diskutere oljefri-arbeid i en kommune med relativt liten bruk av oljefyring. Kanskje Birkenes kan bli den første kommunen som er 100% oljefri?

Presentasjoner

Presentasjon om Enovas støtteordninger til husholdningene kan lastes ned her. Takk til spesialrådgiver Sverre I Heimdal i Enova.

Presentasjon om ulike typer fornybar oppvarmin kan lastes ned her  (stor fil, vær tålmodig) Takk til fagsjef Knut Olav Kundsen i VVS-foreninga.

Naturvernforbundets presentasjon om Oljefri kan lastes ned her. Takk til prosjektleder Johanne Sæther Houge

Oljefrilanseringen i media

De som har abonnement på Fedrelandsvennens nettavis kan se Kristiansand Skolemusikkorps spille på oljetank (fvn-tv) her

Innslag om oppgraving av gamle Oljetanker på Sørlandet ble sendt på NRK Sørlandet onsdag 1. oktober. Det kan sees her

Kristiansand kommune har lagt ut en lang artikkel om Oljefri på sine nettsider: http://www.kristiansand.kommune.no/no/Nyheter/Fra-oljefyr-til-fornybar-/

FÅ TANKENE OPP: En rusten gammel oljetank kan brukes til å lage fornybar musikk. Takk til Kristiansand skolemusikkorps og dirigent Daniel Sørensen. Foto: Naturvernforbundet

STORT INFORMASJONSBEHOV: 110 mennesker møtte opp på informasjonsmøte om oljetanker og fornybare oppvarmingsløsninger (Kristiansand rådhus 22. oktober 2012, foto: Naturvernforbundet)

SØGNE GJØR SITT: Søgne kommune bruker ikke lenger fyringsolje som hovedlast i kommunale bygg, fortalte ordfører Åse Severinsen på informasjonsmøtet om Oljefri i Søgne. Her sitter hun på første bord i ivrig passiar med Enovas Sverre Heimdal og VVS-foreningas Knut Olav knudsen. Foto: Naturvernforbundet

MED BEINA I FLIS: Naturvernforbundets Marte Rostvåg Ulltveit-Moe diskuterer bioenergi med ordfører i Birkenes, Arild Windsland (H). Takk til vaktmester Elmo Harrendran som viste oss rundt på Valstrand Varmesentral. Foto: Naturvernforbundet