Rengjøring

Ved å vaske tekstiler med jevne mellomrom blir man kvitt støv som inneholder de farlige kjemikaliene som har blitt sluppet fra innendørsartiklene i barnehagen. Tenk på at tekstil omfatter produkter som gardiner, pledd, myke kosedyr, madrasstrekk etc. Det beste er rengjøring uten kjemikalier.

Mikrofiberkluter eller tilsvarende gode kluter i naturmaterialer finnes nå for de fleste rengjøringsformål og anbefales sterkt av Norges Astma- og Allergiforbund.13 Dette fordi de fanger støv uten samtidig å legge igjen kjemikalier som i mange tilfeller vil gjøre overflaten og innelufta skitnere og farligere enn den var før vask. Der du trenger å bruke såpe eller desinfiserende midler: Kjøp miljømerkede og parfymefrie såper, oppvaskmiddel, vaskemiddel og rengjøringsprodukter. Om du ikke klarer finne dette, kjøp i alle fall parfymefrie og unngå spray-rengjøring.

Når vaskemidler sprayes ut i innelufta gir det små dråper som pustes inn og kan skade lungene.14 Rengjøring skal gjøres når barna ikke er i lokalene ettersom støvet virvles opp i luften når man rengjør. En kjapp utlufting av lokalet med gjennomtrekk når man rengjør er enkelt og lurt.

Ettersom kommunale renseanlegg har problemer med å rense bort miljøgiftene som kommer via avløpet, er det best å støvsuge før vasking for å fange opp mikroplast og miljøgiftstøv så man slipper å helle det med vaskevannet i avløp. Miljøgiftene og mikroplasten uskadeliggjøres når støvsugerposen legges i restavfall som i Norge nå alltid går til forbrenningsanlegg.