Rengjøring

Det beste er rengjøring uten kjemikalier. Mikrofiberkluter eller tilsvarende gode kluter i naturmaterialer finnes nå for de fleste rengjøringsformål og anbefales sterkt av Norges Astma- og Allergiforbund. Dette fordi de fanger støv uten samtidig å legge igjen kjemikalier som i mange tilfeller vil gjøre overflaten og innelufta skitnere og farligere enn den var før vask.

Der du trenger å bruke såpe eller desinfiserende midler: sørg for at kommunen kjøper inn miljømerkede og parfymefrie såper, oppvaskmiddel, vaskemiddel og rengjøringsprodukter. Om de ikke klarer finne dette, kjøp i alle fall parfymefrie og unngå spray-­rengjøring. Når vaskemidler sprayes ut i innelufta gir det små dråper som pustes inn og kan skade lungene.

Rengjøring skal gjøres når barna ikke er i lokalene ettersom støvet virvles opp i luften når man rengjør. En kjapp utlufting av lokalet med gjennomtrekk når man rengjør er enkelt og lurt. Ettersom kommunale renseanlegg har problemer med å rense bort miljøgiftene som kommer via avløpet, er det best å støvsuge før vasking for å fange opp mikroplast og miljøgiftstøv så man slipper å helle det med vaskevannet i avløp. Mikroplasten uskadeliggjøres når støvsugerposen legges i restavfall som i Norge nå alltid går til forbrenningsanlegg.

Ved å vaske tekstiler med jevne mellomrom blir man kvitt støv som inneholder de farlige kjemikaliene som har blitt sluppet fra innendørsartiklene. Tenk på at tekstil også omfatter produkter som gardiner, pledd, madrasstrekk med mere.