Shell dømt til å betale erstatning for oljeutslipp i Nigeria – Naturvernforbundet jubler

Etter 13 år og mange runder i retten ble Shell i dag dømt til å rydde opp og betale erstatning til fire Nigerianske bønder for oljeutslipp i Nigerdeltaet i Nigeria.

– Dette er en utrolig viktig seier som lokalbefolkningen og våre søsterorganisasjoner i Nigeria og Nederland har kjempet lenge for. Det var på tide at Shell endelig blir holdt ansvarlig for sin miljøkriminalitet i Nigerdeltaet, sier Silje Lundberg, leder i Naturvernforbundet

Saken ble først fremmet i 2008, etter at flere bønder har fått ødelagt livsgrunnlaget sitt på grunn av lekkasjer fra oljerørledningene til Shell i Nigerdeltaet. I samarbeid med miljøorganisasjonen Friends of the Earth har bøndene krevd opprydning og kompensasjon for at matjord og drikkevannet deres var blitt ødelagt som følge av oljeforurensningen. Shell på sin side har hele tiden hevdet at oljeforurensningen var forårsaket av sabotasje og at de derfor ikke var ansvarlig for utslippene fra deres rørledninger. I dag ble det klart at domstolen i Nederland ikke var enige med selskapet.  

– I over 50 år har Shell og andre internasjonale selskaper ødelagt livsgrunnlaget til lokalbefolkningen i Nigerdeltaet på grunn av forurensing og oljeutslipp. Dessverre pågår forurensningen fremdeles. Dommen i dag er derfor en svært viktig milepæl i kampen for å yte disse menneskene rettferdighet, konstaterer Ask Lundberg.  

I 2017 samlet Naturvernforbundet og Natur og Ungdom inn penger til ungdom som vokser opp med oljeforurensningen i Nigerdeltaet gjennom Operasjon Dagsverk. Prosjektets formål er å gi ungdom kunnskap om hvordan de kan bedre sine levevilkår og overvåke oljeutslipp i egne lokalsamfunn.  

– Dommen mot Shell i dag vil være en viktig motivasjon for å vise ungdommene som vokser opp i dette området at det nytter å kjempe. En ny generasjon står klare til kamp og dette er bare begynnelsen, mener Lundberg.  

Les mer om vårt Operasjon Dagsverk prosjekt her og her.

Les også nyhetssaker i internasjonale medier om saken hos Al Jazeera og Bloomberg.