Oppdag naturens skjulte delikatesser

Naturen er full av gratis og gode råvarer som de fleste av oss passerer i hverdagen. Gjennom å arrangere «Smak på natur»-turer kan ditt lokallag dykke ned i verden av ville vekster i eget nærområde.

Bilde av en hånd som holder bær

Smaken på norsk natur

«Smak på naturen» er et prosjekt initiert av Naturvernforbundet for å gi deltakerne økt kjennskap til naturen og økt bruk av nærnatur. Naturens nyttevekster har lenge vært glemte skatter. Å lære å kjenne igjen spiselige ville vekster kan berike matbordet. De er gratis og tilgjengelig for alle. Med «Smak på natur»-turer kan man harmonisere kjærligheten for mat, gleden ved å gå tur og oppdagelsen av naturmangfoldet i eget nærmiljø. Disse turene er enkle å organisere og appellerer til et bredt spekter av mennesker på grunn av den lave terskelen for deltakelse. 

Fire kvinner som sitter og ser mot vannet.

Naturvernforbundet ønsker at det skal være så enkelt som mulig å arrangere turene, og deler derfor ut penger til lag som ønsker å arrangere turene. Du kan lese mer om hvordan du kan søke her

5 tips for å arrangere egne turer 

    1. Få en erfaren turleder: Det er en god idé å ha med en turleder som har inngående kunnskap om spiselige ville vekster. Dersom du trenger råd om å finne en passende turleder, kan du kontakte sekretariatet til Naturvernforbundet. 

    2. Bestem tid og sted: Sanke av ville vekster er mulig gjennom store deler av året, alt etter hvilke vekster dere ønsker å samle. Det kan være lurt å spørre turlederen om råd angående hvilket område dere bør utforske. Gjennom erfaring har det vist seg at en kort rute på rundt 2 kilometer, med en varighet på opptil 2 timer, fungerer fint. Lengden på turen og beskrivelsen av turområdet bør være klart kommunisert når dere reklamerer for arrangementet. 

    Kvinne spiser en vill vekst

    3. Samarbeid med andre: For å tiltrekke flere deltakere, spesielt de som ikke er vant til naturen, kan det være en god idé å samarbeide med organisasjoner som Frivillighetssentraler. Disse organisasjonene har ofte grupper som er interessert i å gå på tur, samt et bredt nettverk av personer som ønsker å delta i aktiviteter. Det kan være smart å planlegge turer i områdene deres for å motivere folk til å gjenta turene selv. 

    4. Husk pauser: Sett av tid til en kort matpause og oppfordre deltakerne til å ta med mat og drikke på forhånd. Mens deltakerne hviler, kan en person fra laget fortelle om arbeidet til Naturvernforbundet på både nasjonalt og lokalt nivå. 

    tre hender som tar på granskudd

    5. Bruk kreativitet: Tilpass turen og programmet etter deres ønsker. Hvis dere har tid til forberedelser, kan dere vurdere å inkludere sanketurer der dere plukker spiselige vekster og deretter lager en rett med det dere har funnet. Dette krever ekstra innsats før turen med å samle inn ingredienser og eventuelt kjøpe tilleggsingredienser i henhold til planlagte retter. Hvis det er en spesiell gruppe, kan de også være med på å velge hvilken rett som skal lages i forkant av arrangementet.

    Med de fem tipsene vi har delt, har du alt du trenger for å starte din egen «Smak på natur»-reise. Så hva venter du på?