Stort engasjement for natur

1 av 2 velgere sier natur og klima blir viktig når de skal  stemme i høst. Det kommer frem i en fersk Opinion-undersøkelse.

trær i skog

Et representativt utvalg av befolkningen har blitt spurt av Opinion om sitt forhold til natur, naturtap og klimaendringer. Undersøkelsen er gjennomført på vegne av Naturvernforbundet , WWF Verdens naturfond, Den Norske Turistforening, Regnskogfondet, Sabima og Norsk Friluftsliv.  

I tillegg til at 53 prosent sier at natur og klima blir viktig når de skal stemme i høst, svarer 70 prosent av de spurte at de er opptatt av natur- og klimaspørsmål. 

I tillegg ser man blant annet følgende funn i den ferske undersøkelsen: 

  • 81 prosent av de spurte svarer at naturopplevelser er viktige for dem.  
  • 65 prosent av de spurte er bekymret for klimaendringer, 70 prosent er bekymret for overforbruk av naturressurser, og 71 prosent svarer at de er bekymret for nedbygging av natur.  
  • 8 av 10 mener at internasjonalt samarbeid er viktig for å løse natur- og klimakrisen. 
  • 77 prosent mener at Norge bør verne og bevare minst 30 prosent av sine havområder, og 81 prosent er enig i at vi bør verne og bevare minst 30 prosent av natur på land. 
  • 77 prosent mener at stortinget og regjeringen bør ta større ansvar for å hindre bit for bit-nedbyggingen av natur  
  • 3 av 4 er bekymret for ødeleggelse av verdens regnskoger. 

Til tross for at det er urolige tider, med mange viktige saker som krever oppmerksomhet, er det ingen tvil om at natur og klima fortsatt er viktige valgsaker. Det bekrefter de nye tallene fra Opinion. Politikerne bør derfor skjerpe sin natur- og klimapolitikk og løfte naturtap og klimakrisen i valgkampen.

Nei til flatehogst

Nedbygging av natur er en kilde til bekymring for et stort flertall av de spurte. 77 % er ganske eller helt enig i at Stortinget og regjeringen må ta større ansvar for å hindre bit for bit-nedbygging av natur.

Undersøkelsen viser også en klar og økende folkelig støtte til et mer bærekraftige skogbruk.

– Når 72 prosent av de spurte ønsker å verne gjenværende naturskog mot flatehogst, og andelen som støtter alternativer til flatehogst har økt signifikant siden 2022, understreker det behovet for en modernisering av skogpolitikken i tråd med både naturhensyn og samfunnets forventninger, sier Naturvernforbundets leder Truls Gulowsen. 

Flatehogst av gammelskog på Vikåsen i Notodden. Foto: Sigve ReisoSigve Reiso
Flatehogst av gammelskog på Vikåsen i Notodden. Foto: Sigve Reiso

Naturen gir helsegevinst

At naturopplevelser burde skrives ut på blå resept, har lenge vært en teori. Nå bekrefter undersøkelsen at en majoritet opplever helsegevinst av å være i naturen. Hele 7 av 10 sier de opplever bedre fysisk helse, mens 64 % opplever bedre mental helse av naturopplevelser. 57 % opplever redusert stressnivå av å være i natur.

Beskjeden til politikerne er klar; Hele 70 % er enig i at de har et større ansvar for å stanse klimaendringer og naturtap enn det enkeltpersoner har. 66 % er ganske eller helt enig i at norske politikere må gjøre mer for å stanse naturtap.

Og når partiene skal vedta sin politikk, kan det jo være greit å huske på at hele 63 % mener at Norge bør begrense utbygging av hyttefelt, motorveier og andre prosjekter som ødelegger natur.

Hva er Naturundersøkelsen? 


Et representativt utvalg av befolkningen er spurt av Opinion om deres forhold til natur, naturtap og klimaendringer. Naturundersøkelsen bidrar med fersk kunnskap om befolkningens holdninger til en rekke sentrale spørsmål om klima og natur.

Bestillere er årets undersøkelse er sammen med Naturvernforbundet fem andre miljø- og friluftsorganisasjoner; Regnskogsfondet, Den Norske Turistforening, Sabima, WWF Verdens naturfond og Norsk Friluftsliv.