Strikk naturvernlue

en litt varmere hodeplakat

naturvern-lue

Jeg laget pannebånd med Naturvernlogo høsten 2022, fordi hodet er en perfekt plass til å vise hvem eller hva man heier på. Men noen gang passer det bedre med lue, for eksempel hvis det er litt kaldt.

Her er oppskriften på naturvern-lue

Lua består av vrangbord nederst, en midtdel med fem mønsterdeler og til slutt glattstrikk med felling mot toppen. Du kan velge hvilke mønsterdeler du vil strikke. Hvis du tar to med logoer og to med «naturvern», har du fortsatt 1 del igjen til ditt eget korte slagord for yndlingselva di eller navnet på en lokal skog du vil bevare.

Garnforslag: Rauma finull, Hillesvåg Ask og Sølje eller annet garn av omtrent lik tykkelse. Husk at det mest miljøvennlige garnet er det du allerede har liggende. Du trenger grønt garn og hvitt/lyst garn.

Pinneforslag: Jeg har brukt pinnenummer 2,5 og 3,0, du vil kanskje ha tykkere pinner hvis du strikker stramt eller vil strikke til et større hode. Jeg har brukt en kort rundpinne og strømpepinner til fellingen mot toppen.

Strikkefasthet: Jeg har en strikkefasthet på 24 masker/ 10 cm. Det gir en lue på omtrent 50 cm i omkrets som strekker seg opp til 60-65 cm. Mønsterdelen er omtrent 7 cm høy.

Slik gjør du:

 1. Velg om du vil ha vrangborden i lyst eller grønt garn. Legg opp 120 masker på tynnere pinner (jeg brukte pinnenummer 2,5). Pass på at du ikke legger opp for stramt.
 2. Strikk vrangbord, for eksempel 1 rett 1 vrang, i omtrent 3 cm. Tips: Hvis du vil være litt avansert, kan du legge opp med midlertidig opplegg og etterpå strikke vrangbord nedover, for å ha kontroll på lengden/ prøve på underveis.
 3. Strikk en omgang rett i det lyse garnet mens du deler opp i fem deler med 24 masker i hver. Samtidig legger du opp fem ekstra masker, en mellom hver mønsterdel. Du kan sette markører mellom delene, eller ha en del på hver strømpepinne. Jeg satte en markør i den ekstra masken mellom hver del. Hvis du har strikket vrangbord i grønt garn, bør du strikke enda en omgang i den lyse fargen, til sammen to omganger i lyst mellom vrangbord og mønster.
 4. Bytt til tykkere pinner (jeg brukte pinnenummer 3,0).                                                       
 5. Tenkepause: Velg hvilke rapporter du vil strikke. Det er plass til fem totalt, for eksempel A + B + A + B + C. Merk at rapport A går helt ut i kantene, så ikke ha to A’er etter hverandre.
 6. Finn fram den andre garn-fargen, du skal nå strikke med to farger. Strikk de fem mønsterdelene du har valgt rundt pannebåndet, med grønt og lyst garn. En rute i mønsteret representerer en maske. Mønsteret leses fra høyre mot venstre, du begynner nederst til høyre. Mønster-rapportene går over 21 omganger.
 7. Når mønster-rapportene er ferdige, strikk videre i rettstrikk med det lyse garnet. Hvor langt du skal strikke før du begynner å felle, er avhengig av hvor lang lue du vil ha. Jeg begynte fellingen seks omganger etter mønsterstrikken var ferdig og fikk en forholdsvis tettsittende lue.
 8. Fell ved de ekstra maskene mellom mønster-rapportene, tre masker sammen til en med sentrert felling slik: Løft av masken før ekstra-masken og selve ekstra masken over på høyre pinne uten å strikke den. Strikk masken etter ekstra-masken. Løft de to maskene over den masken du nettopp strikket. Nå har tre masker blitt til en maske.
 9. Fell på denne måten hver tredje omgang.
 10. Kutt garnet og trekk garn-enden gjennom de siste maskene.
 11. Fest tråder.

Hvis du vil skrive ut oppskriften, kan du laste ned denne pdf’en: