Styr unna risikoplantene

Det er vanskelig å tro det, men det er lov å selge planter som truer det norske biologiske mangfoldet(!). Og det er ingen informasjon på hagesentrene om hvilke produkter som er trygge og hvilke man bør styre unna. Vær en ansvarlig hobbygartner! Følg disse tipsene.

Det finnes 1700 fremmede plantearter i Norge. 135 av dem utgjør en høy risiko mot lokalt naturmangfold. De er derfor plassert på Artsdatabankens svarteliste.

Hagesesongen er i gang. Hva kan du gjøre?

Styr unna disse artene!
Hagelupin, Parkslirekne, Platanlønn, Gravbergknapp, Spansk kjørvel, Sitkagran, Blankmispel, Filtarve, Sprikemispel, Europalerk, Gravmyrt, Rynkerose, Hageskrinneblom, Blåleddved, Marsfiol, Blåhegg/junisøtmispel, Svensk asal, Buskfuru, Høstberberis, Krypmispel, Jærlupin, Skjørpil, Kanadablåhegg, Taggblåhegg/bærsøtmispel, Alpeasal/breibladsasal, Alperanke/alpeklematis. Kilde: Artsdatabanken

Dette er noen av de vanligste artene som selges i Norge.

Kjøp trygge planter – Gjerne de som inviterer humlene inn.
Humla elsker lyng, krokus (ikke vårkrokus, dette er en fremmed art som truer norsk natur) lavendel, prestekrager, blomkarse og urteplanter. Disse egner seg like godt på balkongen som i hagen.
I hagen kan du også plante bondepeoner, forglemmegei, klokkeblomster og revebjeller. Humlene er spesielt glade i busker som rosespirea, klokkebusker og gyvel. De er også nydelige å se på!

La humla suse!

…eller som fuglene liker
Vil du ha flere fuglenaboer, kan du prøve å plante noen av fuglenes favorittplanter som solsikke, rogn, einer, svartsurbær (Aronia), raps og hagtorn.

…eller som sommerfuglene liker
Akeleie, kaprifol, prestekrage, smørbukk, såpeurt, bergmynte og lavendel er snadder for sommerfugler.

Still spørsmål i butikken
Det er ikke sikkert betjeningen vet så mye om hvilke planter som truer norsk natur, men når bekymrede kunder begynner å stille spørsmål, vil ting endres.