Sundtoft på plass i Polen

Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft er på plass i Warszawa. I morgen åpner klimaforhandlingenes høynivådel, med ministre fra mer enn 100 land til stede.

Allerede før hun hadde sjekket inn på sitt hotell var statsråd Sundtoft på plass på et seminar om kortlivede klimadrivere. Hennes forgjenger Bård Vegar Solhjell kalte kutting av disse kortlivede klimagassene «førstehjelp for klimaet», og Sundtoft fulgte opp på seminaret med å bekrefte en bevilgning på 110 millioner kroner til å kutte disse utslippene, som Solhjell annonserte i september.

– Vil ha stor effekt
– Å kutte disse gassene vil ha stor effekt, både for klimaet og for folks helse. Vi støtter FNs klimaforhandlinger sterkt, sammen med alle gode initiativ som tas utenfor disse. Norge er klar til å oppskalere vår innsats for å kutte kortlivede klimagasser både hjemme og i utlandet. Den norske regjeringen vil sette av 110 millioner kroner til å kutte kortlivede klimagasser i 2013 og 2014. Vi vil også utarbeide en handlingsplan som viser muligheter for å kutte slike utslipp frem mot 2030, sa Sundtoft på seminaret.

Lettere å kutte
Metan, bakkenær ozon, hydrofluorkarboner og sot er de mest sentrale gassene og partiklene som har innvirkning på klimaet i større eller mindre grad over kort tid. Felles for alle er at det er lettere å kutte utslippene av disse enn av «storebror» CO2. Norge ønsker å kutte utslippene av disse gassene for å raskt kunne redusere den globale oppvarmingen, og tok initiativet til et seminar om saken under klimatoppmøtet i Warszawa. Utslipp av slike gasser står for opp mot 40-45 prosent av den globale oppvarmingseffekten, ifølge en rapport fra Institute for Governance and Sustainable Development. I tillegg øker utslippene av disse stoffene, særlig av hydrofluorkarboner.

– Vil føre en offensiv klimapolitikk hjemme og ute
Natur & miljø spurte Sundtoft i forkant av klimatoppmøtet i Warszawa om hun hadde mindre penger til å bekjempe klimaendringene enn sine forgjengere. Hun svarte på e-post:
– Jeg har med meg en regjeringsplattform som er konkret og ambisiøs, både hva gjelder mål og midler. Regjeringen vil føre en offensiv klimapolitikk hjemme og ute. Vi viderefører et høyt nivå på norsk offentlig støtte til klimatiltak ute. Den store utfordringen vi står ovenfor er å legge om til en global lavutslippsøkonomi, der det er dyrt å forurense og der vi isteden stimulerer til innovasjon, forskning og  ny teknologi. Skal vi lykkes med dette, må vi sette en internasjonal pris på CO2, vi må ha fungerende effektive karbonmarkeder og vi må utforske nye og innovative kilder til å mobilisere klimafinansiering. Jeg vil særlig være opptatt av hvordan vi kan bruke offentlige midler strategisk for å mobilisere privat klimafinansiering i større skala.