#1 Mat og vann
Vi er på vei mot en verden som er 3,5°C varmere enn før vi begynte å bruke kull, olje og gass. I 2016 var oppvarmingen for første gang over 1°C. I en serie artikler vil vi undersøke hva som allerede skjer med jorda vår.
En ting er sikkert. Vi kommer til å trenge mat og vann også i fremtiden. En av de største utfordringene vi står overfor er hvordan sikre mat og vann til 9 milliarder mennesker i 2050. FN anslår at vi da må produsere 60 prosent mer mat, mens behovet for rent vann ventes å øke med 55 prosent.
Klimaendringene gjør dette vanskeligere. FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) anslår at klimaendringene vil gjøre at mellom 35 og 122 millioner mennesker blir rammet av sult. FNs klimapanel anslår at for hver grad med global oppvarming vil syv prosent av jordas befolkning få 20 prosent mindre ferskvann.
Gjennom 2016 har vi dessverre sett flere eksempler på hvordan vårt enorme forbruk av olje, kull og gass gjør tilgangen til mat og rent vann vanskeligere.
Tørken som rammer Afrika
Det sørlige Afrika opplever en av de mest alvorlige tørkene på lenge. Mange områder har gått to år uten regn. FN anslår at 49 millioner mennesker i regionen vil trenge hjelp til å skaffe seg mat.
I Sør-Afrika har det aldri vært registrert mindre regn, noe som har ført til 36 prosent lavere maisproduksjon enn vanlig. Matvareprisene har steget med ti prosent på ett år og bøndene må ta opp store lån for å fortsette virksomheten sin. I Marokko har 175 000 bønder mistet jobben så langt i år på grunn av tørken som rammer landet.
Hva med fremtiden? FNs klimapanel anslår at med en global oppvarming på mer enn tre grader (slik vi altså er på vei mot med dagens politikk) vil tørken vi har sett i 2016 være normalen for Afrika sør for Sahara.
Vannet som forsvinner i Latin-Amerika
I Bolivia er det erklært unntakstilstand som følge av den verste tørken på 25 år. Kombinasjonen av lite nedbør og at nesten halvparten av isbreene er smeltet bort de siste 30 årene har gjort tilgangen på rent vann svært prekær. 125 000 familier er berørt, og i enkelte områder mangler 70 prosent av befolkningen drikkevann.
I Colombia anslår myndighetene at flere tusen barn har dødd som følge av underernæring og sykdom. Urbefolkningen i La Guajira-regionen er særlig rammet. De lever av husdyr og flere landsbyer har ikke hatt regn på tre år. Situasjonen forverres av de lokale kullminene som bruker store mengder vann. I Guatamala har tørken vart siden 2012 og 900 000 personer underernært som følge av matmangel.
Hva med fremtiden? Ibsbreene i Andesfjellene i Colombia, Bolivia, Peru and Ecuador har i gjennomsnitt mistet 30-50 prosent av ismassen siden 1970. Verdensbanken anslår at 78-97 prosent av ismassene kan forsvinne selv ved 2-3 graders global oppvarming. Dette er alvorlig for de 10 millioner menneskene som er direkte avhengig av isbreene for vann.
Tørre elver i Asia
Sørøst Asia opplevde i 2016 en av de kraftigste tørkene på flere tiår. Som følge av denne er verdens rislagre sunket med ni prosent fra fjoråret.
Vietnam er blant de som er hardest rammet. Der var Mekong elven på det laveste nivået siden 1926, noe som har store konksekvenser for de 20 millioner menneskene som bor i området. Halvparten av dyrkbare områder er rammet og Vietnams BNP sank med 5,6 prosent i årets første kvartal.
I India skrev byen Phalodi seg inn i historiebøekene med den varmeste dagens noensinne med 51 grader. Flere hundre personer omkom under hetebølgen. Marathwada-regionen har sett en nedgang i avlingene på 70 prosent, mens tørken andre steder har ført til opptøyer i kampen om vann.
Hva med fremtiden? Asia vil trolig rammes særlig hardt som følge av global oppvarming. I 2050 vil mer enn halvparten av kontinentets rismarker oppleve 5-25 prosent lavere produksjon.
Tørken i California
California er i ferd med å gå tom for vann etter fem år med tørke. Delstaten har lenge vært i en unntakstilstand som følge av den verste tørken på 1200 år. I enkelte områder er prisen på vann ti ganger høyere enn normalt. Produksjonen av appelsiner er redusert med ni prosent, avocado med 13 prosent og oliven med 29 prosent.
Hva med fremtiden? Mindre nedbør og høyere temperaturer ventes å gi lengre og kraftigere tørkeperioder i California. Enkelte forskere advarer om at tørkeperiodene kan vare et tiår.
Hva kan du gjøre?
Blir du og bekymret? Vi har samlet noen ting du kan gjøre som virkelig monner for å få ned utslippene.