10 tips til inkluderende vinteraktiviteter

Når snøen og vinteren sakte inntar omgivelsene våre, åpner det seg en uendelig verden av muligheter der ute! Her er tips til inkluderende aktiviteter lokallaget kan arrangere.

Vinterlandskap Øyer

Barrierefri aktiviteter

Enhver aktivitet er best når alle kan delta. For å lage en barrierefri aktivitet bør det foregå på inkluderende arenaer der alle kan delta og bidra. Her er vår topp tre tips for å sikre at vinteraktiviteten deres er inkluderende:

1. Det er mulig å låne mye utstyr gratis hos Bua, landets utstyrssentraler. Hvis lokallaget skal ha en aktivitet som krever utstyr kan dere inngå samarbeid med lignende lånesentraler, eller informere om at deltakerne kan selv låne utstyr i invitasjonen.

2. Det er viktig å tilpasse aktiviteten etter hvem du ønsker skal delta ved å tenke på hvor tilrettelagt stedet dere skal være er, hva slags fysiske barrierer som kan dukke opp og hvem dere ønsker å få med på aktiviteten.

3. Sørge for at flest mulig kan delta er det viktig å informere godt om varigheten av aktiviteten, beskrivelse av området dere skal være på og oppgi hvem man kan kontakte dersom man har spørsmål.

Finn fram skiene og oppdag nye spor

Gli i en fortryllende vinterverden gjennom en dag med skileik og -opplæring for familier og grupper som ikke er kjent med vintersport. Dette gir muligheten til å prøve noe nytt og få en positiv opplevelse med snø og ski.

Bålkos

Bålkos passer godt uansett årstid, men vi vil påstå at de er blant de aller beste utendørsaktivitetene om vinteren. Når snøfnuggene faller kan man samle seg rundt flammene og deler historier og latter, mens varmen fra bålet smyger seg inn i kroppen. Husk å ta med digg varm drikke og noe godt å grille over flammene.

kvinne ved bål snø vinterErlend Haarberg
Woman sitting in a Scots pine forest at a campfire in snowing. Brungmarka, Klaebu, Norway. Foto Erlend Haaberg kvinne ved bål snø vinter

Oppdag fuglelivet

Klar for eventyr? Ta med en gjeng på vinterfugletitting, der deltakerne kan lære om de ulike fuglearter og speide etter de fine fjærkledde venne våre som er til stede om vinteren. Dersom det er barn tilstede kan man inkludere fugle-bingo, der man kan få poeng for alle fulgetypene man finner.

Snekre fuglekasse

Mange fugler sliter med å finne en god plass å bygge reir. Du kan hjelpe dem ved å snekre og henge opp fuglekasser! Vinteren er en fin tid å snekre fuglekasser, slik at disse er klare til våren når fuglene skal begynne å legge egg. Alt du trenger for å bygge fuglekasse er noen planker, enkle verktøy og litt tålmodighet. Her finner du en veileder for hvordan du kan gå frem for å bygge fuglekasser.

Klesbyttedag med vinterutstyr

En annen manns skrap er en annen manns skatt! Åtte av ti nordmenn har en haug med klær og sko de aldri bruker – hvorfor ikke arrangere en klesbyttedag for å bytte til seg noen nye vinterklær? Klesbyttedager fungerer året rundt og er utrolig enkle å arrangere. Her kan du lese tips til hvordan lokallaget kan arrangere klesbyttedag.

Dame som ser på klesplagg

Isfiske

Med varme nok klær og enkelt fiskeutstyr, er isfiske en utrolig gøy aktivitet. Isfiske kombinerer friluftsliv og sosialt samvær. Det krever ikke mye utstyr og du trenger ikke gå langt for å kunne isfiske. Mens dere venter på fisken kan dere fortelle om arbeidet Naturvernforbundet gjør med å ta vare på havet og sikre bærekraftig fiskeripolitikk.

Oppdag nærnaturen med føttene

Sleng på dere ullgenseren, kast på dere varme sko– og sørge for at termosen er proppfull av noe varmt å drikke! Å arranger turer i vakre naturområder, ledet av en i lokallaget som guide er en fin måte å dele kunnskap og lage naturglede.

Torfinnstind i Jotunheimen. Fjell Snø TurNordrum
Torfinnstind i Jotunheimen. Fjell Snø Tur

Aking og snølek

Arranger en morsom dag med aking, snøballkrig og bygging av snømenn. Dette er aktiviteter som ikke krever mye erfaring, og alle kan delta uavhengig av alder eller ferdighetsnivå. For de som er glad i mer fart kan man utfordre seg på kjelkekjøring.

Matlagingskurs i naturen

Organiser matlagingskurs der deltakerne lærer å tilberede enkel og deilig mat utendørs. Dette kan inkludere bålmat og tradisjonelle retter fra ulike kulturer. Å lage mat sammen er en fin måte å bringe forskjellige kulturer sammen på. Her deltar alle og inkluderer sine egne tradisjoner. Få inspirasjon fra matvaner over hele verden på turmat.no.

Rydd et naturområde

Gjør noe godt for både naturen og samfunnet ved å arrangere en ryddedugnad! Du kan friske opp et fuglefredningsområde ved stranden, sanke søppel fra stiene i skogen, eller til og med bidra til et helt unikt prosjekt.