– Ikke en tid for taktikkeri og spill

– Norge vil arbeide konstruktivt med alle parter for å gjøre Paris til en suksess. Dette er ikke en tid for taktikkeri og spill. Det sa statsminister Erna Solberg da hun holdt det norske hovedinnlegget under klimaforhandlingene i Paris mandag ettermiddag.

Solberg lovte at Norge vil doble sitt bidrag til FNs grønne klimafond innen 2020, hvis fondet sikrer kontrollerte utslippskutt fra skogsektoren i utviklingsland. Hun sa videre at alle land bør styrke sine nasjonale klimamål hvert femte år, og at alle nye mål og tiltak skal representere en fremgang fra tidligere mål.

– La oljen ligge
– Hvis det er én ting folk forventer av Norge, så er det at vi tar tak i vår største kilde til klimagassutslipp: oljenæringa. Dette nevner ikke Erna med et ord. Det er uforståelig at de som forurenser mest og som har aller mest penger skal slippe unna nye klimakutt. Vi håper Solberg benytter klimaforhandlingene i Paris til å lytte til kravene fra de som rammes hardest av klimakrisen og lar oljen ligge i bakken, sier Silje Lundberg, nestleder i Naturvernforbundet som er i Paris og følger forhandlingene. Lundberg har utdypet sine meninger om Solbergs tale i sin blogg.

Flere ambisiøse innlegg
Innleggene som har blitt presentert på klimatoppmøtet i dag reflekterer at flere land har kommet på banen for å kutte klimagassutslipp. Blant annet har Australia, som ofte har blitt benevnt som klimasinke, annonsert at de vil ratifisere andre del av Kyotoavtalen. Men få talere har kommet med forsterkede mål utover det som allerede er kjent.