Knausgård: – Oljen er en skam for Norge

Lørdag gikk over 2 500 i klimamarsj i Oslo og flere steder i landet for å kreve at stortingsvalget blir et vendepunkt for klimapolitikken i Norge.

ProtestAnna Olerud
Anna Olerud

Klimamarsjen var den siste i en rekke markeringer for et vendepunkt i klimapolitikken før stortingsvalget, arrangert av en allianse av miljøbevegelse, fagbevegelse, tros- og livssynssamfunn. På marsjen i Oslo talte Karl Ove Knausgård, Jan Egeland og flere, i det som ble en stormarkering for et klimavalg.


Karl Ove Knausgård foran Stortinget. Foto: Eivind Oskarson

– Norge er et av verdens rikeste land, og det eneste motivet for å bygge ut nye oljefelt, er mer penger. Det er grådighet. Det er feighet. Og det er dumhet, sa Karl Ove Knausgård i sin appell. – Stemmer mange nok på partiene som forstår at klimaendringene er det største problemet i vår tid, vil politikken dreie.

Les hele Knausgårds appell her! (Lenke til Klassekampen)

Flere steder i landet var det markeringer lørdag. På Lillehammer og i Bergen var det klimamarsj, i Skien og Stavanger var det politiske debatter, filmvisning og konserter.

– Det store oppmøtet viser at vi er mange som vil gjøre dette valget til et miljøvalg, og som vil presse politikerne til å la olja ligge, verne Lofoten, Vesterålen og Senja og skape en levelig klode for alle, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

– 25 millioner mennesker fordrives hvert år på grunn av naturkatastrofer. De som bidro mest til endringene kommer til å rammes minst og senest. Det blir snakk om rettferdighet, sa appellant Jan Egeland foran Stortinget.

– Klimaendringene er en av vår tids største moralske utfordringer. Det utfordrer oss til aktiv nestekjærlighet og kamp for rettferdighet, sa biskop Helga Haugland Byfuglien, preses i Bispemøtet.


Regjeringen må satse på arbeidsplasser for fremtiden. Foto: Siri Haugan Holden

Kravene i klimamarsjen var:

  • La oljen i Arktis ligge – Skal Paris-målene nås må mesteparten av olje og gassen bli liggende i bakken.
  • 100 000 nye klimajobber – Regjeringen må satse på arbeidsplasser for fremtiden som bidrar til å redusere klimagassutslipp og omstille Norge.
  • Vis klimarettferdighet. Norge må følge opp sine forpliktelser med kraftige utslippskutt innenlands, og øke støtten til omlegging og skadebegrensning i Sør.