5 påstander om norsk olje

Det finnes mange påstander om hvorfor Norge bør få lov å fortsette å lete etter stadig mer olje og gass. Her er fem av de vanligste – og hvorfor de ikke stemmer:

«Norsk olje er bra for klima»

En vanlig påstand er at norsk olje- og gassproduksjon er bra for det globale klimaet, fordi vår «klimavennlige» olje og gass erstatter kull og mer forurensende olje og gass. Det stemmer ikke. All uavhengig forskning viser at dersom Norge reduserer sin olje- og gassproduksjon, vil det også redusere forbruket av olje og gass. Og når folk bruker mindre olje og gass, kuttes utslippene. Med andre ord er det bra for klimaet at Norge reduserer sin oljeproduksjon.

«Norsk olje er renere enn annen olje!»

Det er heller ikke unikt for Norge å trekke frem “ren” olje og gass som argument for å fortsette produksjonen lengst mulig. Andre land, inkludert i Midtøsten, påstår det samme. Da kan det være greit å huske på at det ikke finnes noe sånt som «klimavennlig» olje og gass. All olje og gass forurenser. Ifølge FNs klimapanel er det ikke lenger rom for å lete etter mer olje og gass eller bygge nye oljefelt. Grensen er nådd. Vi har allerede funnet langt mer enn det vi kan ta opp, dersom vi skal unngå katastrofale klimaendringer. Derfor må Norge, i likhet med alle andre land stanse oljeletingen og legge en plan for hvordan vi kan fase ut på best mulig måte.

«Verden vil trenge olje og gass i mange tiår fremover»

En tredje påstand for at Norge kan fortsette med oljeleting som før, er at «verden vil trenge olje og gass i mange tiår fremover». Fordi vi er så avhengige av fossil energi. Og ja, vi er altfor avhengige av kull, olje og gass. Det er derfor vi har en klimakrise. Samtidig betyr ikke det at vi vil fortsette sånn i mange tiår fremover. Verdens land har blitt enige om å kutte utslippene og omstille oss vekk fra fossil energi. Nylig ble det publisert en studie i det anerkjente tidsskriftet Science som viser at verdens land fint vil klare å dekke verdens energibehov uten nye olje- og gassprosjekter. Det er gode nyheter for alle som ønsker seg både energisikkerhet og raske klimakutt.

«Vi må tenke på energisikkerheten i Europa!»

En fjerde påstand er at vi må fortsette å lete etter mer olje og gass av hensyn til energisikkerheten i Europa. Nok en gang er det viktig å skille mellom kort og lang sikt. Det er riktig at Norge i dag er en viktig leverandør av gass til Europa.  Men EU har forstått at det å være avhengig av gass og olje fra andre land gjør dem mer sårbare. Derfor satser de nå stort på lokale løsninger som varmepumper, energisparing og lokal energiproduksjon foran nye, sårbare rørledninger og fossile kraftverk. Både av klimahensyn, men også på grunn av egen sikkerhet. Bare i 2023 reduserte EU-landene sin etterspørsel etter gass med 17 prosent.

«Vi kan ikke fase ut oljen før alternativene er på plass!»

Feil. Fortsatt satsing på olje og gass er snarere en barriere for at vi får alternativene på plass raskt nok. For eksempel bidrar norsk gass til å utkonkurrere energisparing i Europa.

Det finnes også flere eksempler på at alternativene kommer når man setter krav. EU sluttet ikke med engangsplast fordi noen plutselig lagde noen gode alternativer av fri vilje. Alternativene ble utviklet og innført fordi EU gjorde engangsplast forbudt. Istedenfor å fortsette som før, er vi med andre ord nødt å legge en plan for utfasingen. På den måten kan vi sikre at investeringer, kompetanse og arbeidskraft blir brukt til å få alternativene på plass.