Miljøvennlige gaver

I julen ønsker vi å gi, men i dagens overflodssamfunn kan det både være en utfordring å ville gi noe til de som har alt, og å vite hva man skal ønske seg. Det er omtanken som skal være i fokus, og ikke forbruket. Gi julegaver som gleder mottakeren og sparer miljøet.

  • Gi av din tid og ønsk deg andres tid

Gir du bort tid gir du noe de fleste av oss ønsker oss mer av: Middagslaging, barnevakt, vindusvask med mer. Se gavetips fra A til Å for inspirasjon.

  • Opplevelser

Billetter eller gavekort til kino, teater, konserter og festivaler, overnattingstur, utlån av hytte, hotellferie, massasje… Bare fantasien setter grenser for hvilke opplevelser som kan gis bort i gave! Billettservice.no, Filmweb.no, det lokale teateret eller -scenen er en god start. Husk at opplevelser i nærområdet gir minst belastning på miljøet. Her finnes tips og inspirasjon til lokale opplevelser: Dnt.no, Hanen.no.

  • Abonnement

Og hva med en gave som gleder hele året rundt? For eksempel et gaveabonnement på musikk- og filmstrømmetjenester eller lokalavisen? 

  • Kurs til den nysgjerrige

Kurs kan være en super gave! Det tilbys kurs og foredrag i det meste: Matlaging, baking, vinkunnskap, gitarspilling, data for seniorer, båtførerprøven, jegerprøven, dykkerlappen, språkkurs, redesign, dans og mye, mye mer. Kursagenten.no, Folkeuniversitetet.no og Kursguiden.no har oversikt over kurs der du bor.    

  • Ganegleder

Å gi bort mat, drikke og restaurantopplevelser er mer miljøvennlig enn ting og tang som folk ikke har bruk for. 

  • Ønsk deg noe og spør om ønskeliste!

Hvis du svarer «ikke noe», «snille barn» eller «vet ikke» på spørsmål fra dine kjære om hva du ønsker deg, kan du få en unyttig elektrisk dings (roterende slipsholder, sjokoladesmelter, sitruspresser), genser med elgmotiv eller hvite tennissokker. Lag heller en ønskeliste.

  • Brukte gaver

Et annet tips er at man kan kjøpe brukte julegaver, for eksempel på finn.no. Det finnes mye som kan brukes videre. 

  • Spleis på gaver

Pris og kvalitet henger ofte sammen. Kjøp en dyr gave sammen i stedet for flere billige hver for seg.

  • Ønsk deg medlemskap 

Det er mye lettere å gi bort et medlemskap hvis det er noe mottakeren ønsker seg. Ønsker du deg ren natur og kutt i klimagassutslippene – ønsk deg et medlemskap i Naturvernforbundet.

  • Kjøp en kalender som minner oss om vår praktfulle natur

Naturen er avkobling, ro og naturopplevelser. Den gir oss mat, vann, ren luft og store opplevelser. Støtt oss med å gi en kalender i gave, som inspirasjon og påminnelse.

Når du har lagt så mye omtanke inn i en miljøvennlig gave, kan det være fint å tenke miljøvennlig innpakning og. 

Grønn innpakking

Bruk minst mulig gavepapir. Papirproduksjon medfører miljøbelastninger hele veien, fra tømmerhogsten i skogen med transport, produksjon i papirfabrikken og dets vei til søpla eller gjenbruk. Gavepapir har som regel vært gjennom både farging og annen spesialbehandling som kan ha belastet miljøet. Gavebånd lages stort sett av plast – et ikke-fornybart råstoff. Minimalistisk gaveinnpakning er derfor en god ting.

ImageBruk det du har. Fint gavepapir kan tas vare på og brukes om igjen. Nøytrale esker, papirposer, gråpapir, avis og lignende kan, med litt kreativ dekor, bli en personlig og morsom gaveinnpakning. Pappesker med trykk kan vrenges, og deretter dekoreres. Gamle blader og plakater med fine motiv egner seg også godt. Stoffrester, gamle duker, skjerf, sjal og gardiner kan sys til stoffposer som gavene puttes i, som kan brukes igjen og igjen.
Mye av gavepapiret kan gjenbrukes, men ta også vare på gavebånd og annen pynt så har du et spekter av farger å velge mellom neste gang du selv skal pakke inn noe. Papir fra blomster er veldig fint, det er dessuten store ark med få tape-merker. 

Skal du kaste gavepapiret, sjekk på www.sortere.no hvor det skal kastes. Enkelte kommuner tar imot gavepapir i papiravfallet, men hos de fleste skal det kastes i restavfall.