Bli med til Nedre Timenes

Bli med til Nedre Timenes en dag i mai! Skogsområdet ligger sentralt i Kristiansand, mellom Drangsvannene og kjøpesenteret Sørlandsparken. Det er bare å ta bussen til Håneskrysset. Etter en kort spasertur ned gårdsveien er vi midt i en sjelden naturperle.

Det er tidlig på dagen, og sola har ikke begynt å varme ennå. Fuglene holder konsert, og se der! Ute på enga! Ser du revungene som leker? Best vi går en annen vei, så vi ikke skremmer dem.

Mangfold og dyrefôr
Vi rusler inn i det frodige landskapet og beundrer de gamle styvingstrærne. Før i tida ble disse trærne brukt til produksjon av vinterfôr til dyra. Tørre kvister og blader er fin mat til sauene. Styvingstrær kan bli veldig gamle, og det er mange sjeldne sopper og insekter som trives i slike trær. Vi går opp på en liten kolle, og vasser i liljekonvaller. Dufta er intenst vårlig. På toppen av kollen blir vi stående ved en gravhaug fra jernalderen. Bare storfolk fikk slike graver, kanskje ligger det en dronning i denne haugen? Vi blir stående en stund og lar tankene fly, før vi rusler ned til neste eng.

Sommerfuglparadis
Aurorasommerfuglene sitter ikke stille et øyeblikk. Hunnene er hvite, og hannene har knalloransje vingespisser. To og to flyr de rundt og rundt på den vesle enga. Vi løper etter dem med kamera parat, men må snart gi opp forsøkene på å fotografere dem. Vi slår oss ned blant løvetannblomstene i enga og beundrer de raske dyra. Kanskje de driver en slags parringsdans?

Nedre Timenes er et paradis for sommerfugler. Her trives alt fra de store dagsommerfuglene til unnselige møll. Min favoritt er den hvite tigerspinneren: En liten sommerfugl med hvite vinger og en kropp med svarte og gule tigerstriper. Vi får ikke se den om dagen, for den flyr bare om natta. Men det kjennes bra å vite at tigerspinneren bor her og har det bra. Den står på lista over truede dyrearter, heldigvis er arten i framgang.

Entomologen Kai Berggren har i mange år hatt lysfelle på Nedre Timenes, og undersøker nøye alt som flyr inn i fella. Hittil har 1 205 forskjellige arter sommerfugler blitt registrert her. Det vil si at halvparten av alle sommerfuglarter som er registrert i Norge, holder til i den vesle skogteigen et steinkast fra Håneskrysset. Større sommerfuglmangfold finnes knapt noe sted i hele Norge.

Fire tusen år gamle beskjeder
På et solvendt berg tar vi oss en rastepause. Her gikk den unge historiestudenten Endre Wrånes på tur en vårdag for noen år siden og fant helleristninger – den eneste forekomsten i hele Kristiansand. Fagfolk har besøkt feltet og malt opp de gamle skålgropene med rødmaling så de skal være mer synlige for oss nålevende mennesker. Ingen vet hvilket budskap noen ville sende for kanskje fire tusen år siden, da skålgropene ble hogd inn i fjellet. Er det solsymboler? Eller kan det være stjernekart? Ser ikke den ene samlingen av skålgroper litt ut som Karlsvogna?

I kveldinga vender vi nesa hjemover. Svarttrosten fløyter intenst fra toppen av et lindetre. Hysj! Hører du dunkingen? Det er hakkespettene som jobber med å hogge seg en reirplass. To sjeldne hakkespettarter hekker på Nedre Timenes, både hvitryggspett og dvergspett. Nebbet fungerer som ei lita øks, og hakkespetten har spesialtilpasset hode for å tåle den evige ristinga. Hakk-hakk-hakk-hakk!

Flere sjanser
Og rekker du ingen tur til Nedre Timenes i mai, så har du sjansen til neste år. Eller året etter. Eller året etter der. Nedre Timenes skal nemlig ikke bygges ut eller «utvikles». Det bilbaserte kjøpesenteret kan ikke utvides sørover eller legge parkeringsplasser i denne naturperlen. For Nedre Timenes har vært naturreservat siden 2011. Endre Wrånes arvet farmors skogeiendom, og stilte seg i spissen for grunneiergruppa som ville verne. Naturvernforbundet i Kristiansand jobbet for vernet blant annet ved å arrangere turer og informere politikerne. Bedriften Stormberg bidro også i arbeidet for naturreservat. De systematiske registreringene av mangfoldet på Nedre Timenes var en viktig faktor for å få området verna.

Naturreservatet er en fantastisk gave til hakkespettene og sommerfuglene. Men det er også en gave til folk flest. Turgåere, fotografer, hundeluftere, badere og joggere bruker området til rekreasjon. Skoleklasser, Universitetet i Agder, Agder Naturmuseum, Ansgarskolen og Zoologisk Forening bruker Nedre Timenes til undervisning og opplæring. Selv sofaslitere kan ha glede av mangfoldet på Nedre Timenes. Bare tanken på at musvåken flyr og tigerspinneren flagrer her i Kristiansand er egentlig helt fantastisk.

Les historier fra miljøkampen i andre fylker her.

Naturvokterne

Aktive og kunnskapsrike barn er fremtidens naturvernere. Naturvernforbundet i Vest-Agder har siden TV-aksjonen «Miljø for livet» i 1996 gjennomført en rekke tiltak for å stimulere barns naturglede. Fylkesleder Thorbjørn Fredriksen har i mange år reist rundt til barnehager og småskoleklasser og snekret fuglekasser og fuglematere sammen med ungene. Ved å gjøre en del av arbeidet sammen, fikk barna et eierforhold til fôrautomater og fuglekasser, og ble opptatt av hvilke fugler som til en hver tid var der. Bare i 2008 ble det snekret og satt opp 100 fuglekasser. 83 av dem fikk raskt nye beboere som la til sammen 456 egg. Prosjektene er gjennomført i samarbeid med Miljøagentene/Blekkulfs Miljødetektiver, Grønn Hverdag, TV-aksjonen, Sparebankstiftelsen DNB Nor og Statkraftfondet.

Fakta
NATURVERNFORBUNDET I VEST-AGDER

Jobber nå med
■■ Samferdsel
■■ Vindkraft
■■ Ulovlige naturinngrep
■■ Skjøtsel av kulturlandskapet på Hærøya i Søgne kommune
■■ Lokal mat (Spis Sørlandet)
■■ Naturlos-turer
■■ Beskyttelsesområder for torsk og hummer i havet

Nøkkelinfo
Antall lokallag: 4 stk (Søgne, Vennesla, Kristiansand og Mandal)
Leder: Thorbjørn Fredriksen
Fylkessekretrær: Peder Johan Pedersen
E-post: peder@doebla.no

Historie
Agder Naturfredningsforening stiftet 26. februar 1938
Første leder: Distriktstollinspektør Gerhard von der Lippe, Kristiansand Vest-Agder Naturvern stiftet 20. august 1968.
Viktige saker:
■■ Vern av Mandalsvassdraget
■■ Miljøgifter og forurensning
■■ Sur nedbør
■■ Sjøfugl