Restartparty

Miksmastere, hårfønere, blendere, lamper og CDspillere. For å nevne noe. Alt er ødelagt, men det meste kan restartes. Men hva gjør de fleste? De kaster det og kjøper nytt. Derfor begynte et lokallag av Friends of the Earth i London å arrangere restart parties.

Bibliotek, samfunnshus og puber. Restartparty arrangeres der det er nok plass og gratis eller billig å leie. Å få reparert elektronisk utstyr som av en eller annen grunn ikke virker lenger, og samtidig lære hvordan, er et stadig mer populært tilbud i London (og England forøvrig). Ikke bare er det en elektronisk dings mindre i søpla og penger spart, det gjør også at eieren av dingsen vet hvordan den kan repareres om det slår feil igjen.

Lett å finne fiksere
De som fikser tingene er helt vanlige folk, med en noe større interesse for å fikse duppeditter enn gjennomsnittet. Arrangørene tar ikke noe ansvar for produktet etterpå, men ofte er det små åpenbare ting som har gått feil og som enkelt kan rettes opp.

– Fikserne finner du, det er koordinatorer som kan være en utfordring, sier Friederike, en av de ansvarlige for restart-partyene i Hackney. Det er frivillige som står bak arrangeringen, med noe støtte fra bydelen. En liten bøsse til donasjoner står fremme. På en god  dag får de inn 400 kroner på den. Men det er ikke poenget, forteller Friederike.

Hun forteller at det er et poeng at de som får ting reparert er med når de gjør det.

– Dette er ikke et sted å få reparert noe gratis, det er sted å lære hvordan elektriske artikler enkelt kan repareres og at man ikke alltid trenger å kaste ting med en gang det er ødelagt.

Gir samhold
Det er en god miks av folk som kommer for å få ting reparert. Noen fordi de ikke har råd til nytt og håper at det de har kan leve litt lenger, andre fordi de er opptatt av miljøet.

Jeg møter Thorsten fra Tyskland der, som sitter og reparerer en blender. Hvordan havna han her?

– Jeg flytta til London for to år siden og syntes det manglet samhold i nærmiljøet der jeg bodde.

Derfor meldte han seg som fikser.

– Om man ikke får venner for livet her så møter vi all slags folk fra nærmiljøet, og det gir en følelse av et samhold, sier han.

Hvert apparat er ulikt
Thorsten har bakgrunn innen radioteknologi og følte dermed at han hadde han nok forkunnskaper til å kunne bidra.

– Men hvert apparat er ulikt, man vet ikke hva man finner når man åpner det, sier han. Han har opplevd alt fra åpenbart fattige folk som kommer for å reparere en gammel støvsuger, til businessmenn. En gang kom en businessmann som hadde med seg to lekebiler fra sin egen barndom som han ønsket å gi videre til sine barnebarn. Thorsten fikk bilene til å kjøre igjen.

– Han holdt på å begynne å gråte av glede, forteller Thorsten tydelig rørt selv.

Ved siden av ham sitter Valentina og venter på å få reparert mobilen sin som har knust skjerm. Hun har fått mye reparert på Restartpartyer, blant annet en lampe og en symaskin.

– Jeg har hatt mye glede av dette tilbudet. Jeg tar også med barna mine, så de også kan se at vi kan reparere tingene våre og at vi trenger å ikke kaste alt selv om det slutter å virke en gang. Jeg kunne fint ha kjøpt en ny symaskin, men jeg tok den med hit og da de åpnet den så de at et bånd hadde falt av sporet sitt. Vi satte den på, og symaskina var god som ny igjen!

Vil du starte et Restart-party som dette trenger du:
■ et lokale
■ frivillige til å fikse ting (restartere)
■ folk som ønsker å få ting reparert
■ en tavle for å ha oversikt over «kunde», gjenstand, problem og status
Restart-partyet ble arrangert av et lokallag av Hackney and Tower Hamlet Friends of the Earth.
Hvordan starte restart-arrangement: https://therestartproject.org/what-we-do/how-to-run-a-restart-party/