Tusenvis av tikkende bomber
Over hele landet lekker det olje ut i grunnen fra tusenvis av gamle oljetanker, som burde vært fjernet for lenge siden. Likevel har bare 4 av 10 kommuner oversikt over nedgravde oljetanker i sitt område, viser en undersøkelse Natur & miljø har gjort.
– Det er skremmende at kommunene har så dårlig oversikt. Hvis man plutselig får oljeforurensning i drikkevannet eller en elv, så mangler de fleste av landets kommuner en oversikt over hvor det kan komme fra, sier Johanne Sæther Houge, rådgiver i Naturvernforbundet.
De fleste bryter reglene
Nedgravde oljetanker regnes som en av de største kildene til grunnforurensning. Klima- og forurensningsdirektoratet har tidligere anslått at det finnes 300 000 tanker i Norge. Vår undersøkelse viser at det bare er toppen av isfjellet som er registrert. Ifølge forurensningsforskriften skal alle kommuner føre et register over nedgravde oljetanker som er større enn 3200 liter. Undersøkelsen viser at de fleste norske kommuner bryter forskriften. Bare 40 prosent av kommunene svarte at de har et slikt register.
– Dessverre er ikke dette overraskende. For mange kommuner kommer dette langt ned på lista. Når man ikke har oversikt tror man at man ikke har noe problem, men oljetankene ligger der og lekker, sier Sæther Houge.
Vet ikke hva de har
I august sendte Natur & miljø ut en undersøkelse til rådmenn i alle landets 430 kommuner. 162 av dem svarte. Resultatet viser at 38 prosent mangler register over oljetankene, mens 9 prosent har registrert noen av tankene i kommunen. Hele 13 prosent svarte at de ikke vet om de har register. Her er en tabell med resultatene av undersøkelsen.
Mange av oljetankene stammer fra en tid da oljeselskapene tilbød folk oljetank hvis de lovte å kjøpe olje av dem i en gitt periode. Mellom 1950 og 1980 ble titusenvis av tanker gravd ned. De aller fleste er enkeltbunnede ståltanker med en levetid på cirka 25-30 år, ifølge Veritas. 30-60 år senere ligger fortsatt ligger de fleste fortsatt nedgravd. Mange av dem med olje som fortsatt lekker ut i grunnen.
I tillegg til nedgravde oljetanker ba vi kommunene svare på om de har mål for utfasing av oljefyrer og om de tilbyr personlig enøkrådgivning. Klikk her for å finne alle resultatene fra din kommune.
Store mørketall
Kommunene som svarte på vår undersøkelse har registrert 20 000 nedgravde oljetanker på mer enn 3200 liter. I tillegg har de registrert 45 000 mindre tanker. Det er bare toppen av isfjellet. I tillegg kommer tallene for alle kommunene som mangler register og de som ikke svarte på undersøkelsen. Dessuten er det svært få kommuner som har god oversikt over de små tankene. Det kan ligge titusenvis av uregistrerte tanker begravd ved norske boliger og næringsbygg. Bare i Skien kan det være flere tusen.
– Vi har sendt ut en brosjyre med informasjon om meldeplikt for nedgravde tanker, men det er sikkert mange tusen som ikke melder inn. Jeg vil tro at dette gjelder mange andre kommuner også. Her er det nok store mørketall, sier Øyvind Engesland i Skien kommune.
Går lekk, før eller siden
Trond Risting i Norsk Gjenvinning har jobbet med nedgravde oljetanker i 25 år. Han har sett flere eksempler på at lekkasjer har forurenset drikkevann, grunnvann, bekker og overflatevann.
– Før eller siden begynner oljetanker å lekke. Det er bare et spørsmål om tid. Hvis det begynner å lekke fra tanken, og olje renner over i naboens drikkevannskilde, er det eier som er ansvarlig, sier Risting.
Han forteller at de finner rester etter fyringsolje eller parafin i hver tredje tank som de tar opp. Hvert år oppstår det lekkasjer fra 80-90 nedgravde oljetanker. Tall fra forsikringsselskapet If viser at opprydding av skadene koster fra 20 000 kroner til flere millioner, ifølge nettavisen DinSide.no Ifølge forurensningsforskriften er det huseier som har ansvaret for tanken. Alle som har en nedgravd oljetank skal sørge for at den er registrert hos kommunen. I tillegg skal ståltanker vedlikeholdes og sjekkes hvert femte år.
Tankdugnad i Oslo
Oslo kommune har nesten 12 000 store og små tanker i sitt register. Oslo kommune står fremfor en dugnad hvor flere tusen tanker skal tas opp i årene som kommer. Kommunen arbeider nå med å få de verste tankene opp av jorda. I år har 200 eiere fått beskjed om å fjerne tanker med hull i.
– Vi er helt på slutten av dette arbeidet nå og regner med å bli ferdig i løpet av året. Neste steg blir tankene som ennå ikke er kontrollert og tankene som er i dårlig forfatning, sier Per Engebretsen, avdelingsingeniør i vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.
Oljefri
Naturvernforbundet ønsker å få med seg hele landet for på en slik dugnad. På Oljefri.no, et prosjekt Naturvernforbundet står bak, kan man sende inn forespørsler til kvalitetssikrede bedrifter som kan kontrollere, rense og fjerne oljetanker. Der finnes også gode tips til alternativer til oljefyring.
– Det er ingen grunn til å nøle. Bli med på dugnaden, og få gamle tanker opp av jorda, sier Sæther Houge.