Forlot klimatoppmøtet i protest
– Vi går herfra i sjokk og sinne, sa Sharon Borrows fra den internasjonale fagbevegelsen da mange hundre miljøvernere og folk fra solidaritets- og fagbevegelsen marsjerte ut av FNs klimatoppmøte i Warszawa i dag. – Vi er spesielt skuffet over de store rike landene, sa Naturvernforbundets Lars Haltbrekken, som deltok i utmarsjen.
– I dag har vi to beskjeder til verdens regjeringer. Dere har sviktet oss, derfor forlater vi dette møtet i protest. Men vi vil komme tilbake, og vi vil ikke godta å bli sviktet igjen, sa Sharon Burrows, leder i den internasjonale paraplyorganisasjonen for fagorganiserte ITUC.
En lang rekke av mennesker fra et stort antall organisasjoner toget ut av klimatoppmøtet klokken 14.00 i dag iført hvite t-skjorter. Flere norske organnisasjoner var med, blant dem Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, Regnskogfondet, Redd Barna, WWF og LO. Utmarsjen gikk for seg i rolige former.
Kappløp mot bunnen
– Vi gjør dette fordi dette toppmøtet har vært et kappløp mot bunnen. Resultatet her i Warszawa kan bli dårligere enn det vi hadde da vi gikk inn i dette. Verdens land styrer nå mot en global oppvarming på 3-4 grader, noe som vil gi mer flom, tørke og redusert matproduksjon, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet i en kommentar til Natur & miljø.
Klimatoppmøtet i Warszawa har pågått siden 11. november, uten fremgang på viktige områder som utslippskutt, finansiering av klimatiltak i fattige land og arbeidet med en ny global klimaavtale. Statsledere og ministre kom tirsdag denne uken for å lede forhandlingene i havn. Blant de som jobber for å løse klimakrisen ble møtet i Warszawa sett på som et viktig skritt på veien mot en ny klimaavtale, som etter planen skal vedtas i Paris i desember 2015.
Det er stor uenighet blant landene om når de skal legge frem forlag til klimakutt i egne land og om de i det hele tatt skal gjøre det. Norge er blant landene som mener at tallene må komme på bordet i løpet av 2014, men blir møtt med sterk motstand fra av blant Australia, Canada og Japan.
– Vi er spesielt skuffet over store rike land som Australia og Japan som går fra mål om utslippskutt til utslippsøkninger. Det vi trenger nå er at rike land går foran og viser vilje til å redusere sine utslipp, sier Haltbrekken.
Forlater ikke prosessen
– Vi forlater ikke prosessen, men vi forlater dette møtet, sier Inga Fritzer Buan fra WWF Norge til Natur & miljø. – Dette er et sterkt signal om at vi ønsker en ny kurs. Vi har likevel tro på FN og klimakonvensjonen og vi kommer til å komme sterkere tilbake i prosessen frem mot den nye klimaavtalen.
Miljøvernminister Tine Sundtoft håper utmarsjen kan påvirke innspurten i forhandlingene.
– Folk sitter dypt nede i forhandlinger, men vi håper det kan legge ytterligere press på forhandlingene, slik at man kan greie å lande noe fra dette møtet, sier miljøvernminister Tine Sundtoft.