Luft-luft varmepumpe
Halver energiforbruket til oppvarming med en varmepumpe! Luft-luft varmepumpen henter energi fra uteluften, hever temperaturen og avgir varmen til boligen din. Bra når du vil bruke mindre energi og kutte energikostnadene.
Luft-luft varmepumpe |
---|
Årsvarmefaktor (SCOP): 4 – 5 |
Investering: 15 – 35 000 kr |
Varmesystem: via luft – bare oppvarming |
Installasjon: montør med f-gass sertifisering, ofte eletriker |
Miljø: inneholder klimagaskadelig kjølemedier |
Luft-luft varmepumper er både effektive og populære. De finnes i tusenvis av boliger over hele landet. Varmepumpen har en utedel med en vifte, som suger uteluften inn og overfører energi fra luften til varmepumpen. Inne i varmepumpen heves temperaturen, og behagelig varme kan avgis til boligen din fra varmapumpens innedel.
De vanligste typene innedeler henges på veggen under taket, men det finnes også gulvmodeller og innedeler som kan bygges inn f.eks i taket eller veggen.
En luft-luft varmepumpene er 3 til 5 ganger mer effektiv enn vanlig elektrisk oppvarming, og vil dekke rundt 60 % av oppvarmingsbehovet ditt.
Passer en luft-luft varmepumpe for deg?
- Hjemmet ditt har åpen planløsning eller store rom, sånn at luften fra varmepumpen får sirkulere.
- Passer i nesten alle typer boliger og bygg – og over hele landet. Utbyttet blir best om du bor i et område med milde vintre eller lang fyringssesong.
- Du bor i et nytt bygg der det blir alt for varmt på loftet om sommeren.
- Bor du i borettslag eller sameie? Sjekk at det er tillatt å installere varmepumpe.
Hvor mye sparer du?
- Du reduserer energiforbruket til oppvarming med mer enn 50 %.
- Bruker du 25 000 kWh totalt, kan du regne med å spare 5 000 kWh i året med en luft-luft varmepumpe.
- En luft-luft-varmepumpe har en teoretisk årsvarmefaktor (SCOP) på rundt 5. Det betyr at du under optimale forhold bruker 1 kWh strøm, men får 5 kWh med varmeenergi. Under reelle forhold
- Du må regne med å betale 15 – 35 000 kroner for en ferdig installert luft-luft varmepumpe. Det er mest energismart å velge kvalitet fremfor kvantitet. Levetiden er på rundt 10 år.
Sånn går du frem
- Få oversikt over boligens og familiens energiforbruk. Er det ting ved boligen eller familiesituasjonen din som vil ha innvirkning på det fremtidige energiforbruket ditt?
- Ta kontakt med firma som spesialiserer seg på varmepumper for å finne en varmepumpe som passer for deg. Du kan gjerne sjekke forbrukertester av varmepumper. Her finner du vår vurdering av de mest energismarte varmepumpene på markedet akkurat nå. Du kan også se etter produkter med svanemerke, godt energimerke i kaldt klima, eller lavt støynivå.
- Du må ha fagfolk til å installere varmepumpen. Installatøren må være F-gass sertifisert. Installatøren vil hjelpe deg med å velge rett modell og kapasitet, samt velge optimal plassering av varmepumpen. Du kan gjerne kontakte og bruke en Energispesialist!
- Be om et pristilbud på hele jobben, som inkluderer garantier og oppfølging av anlegget i oppstartsfasen.
- Velg den bedriften du får størst tillit til. Gjør tydelige avtaler om når og hvordan jobben skal være gjort.
Med en varmepumpe kan du mer enn halvere energiforbruket til oppvarming. Varmepumpen henter gratis energi fra omgivelsene, hever temperaturen og avgir så varmen til boligen din. Akkurat motsatt av et kjøleskap.
Prinsippene bak
Alle varmepumper bygger på det samme prinsippet. Mens ovner og ildsteder lager ny varme, henter varmepumpene istedet allerede eksisterende varme fra omgivelsene, hever temperaturen og avgir varmen til boligen. Sånn sett er en varmepumpe en varmeflytter, og varmeflytting er mer energieffektivt enn varmeproduksjon!
Bruker strøm mer effektivt
Varmepumpen bruker strøm til varmeflyttingen. Den bruker strøm til å hente energien fra omgivelsene, den bruker strøm til å heve temperaturen på dennne energien, og den bruker strøm til å avgi varmen til boligen din. Men den bruker mye mindre energi enn en panelovn.
Gjennomsnittlig vil en varmepumpe være tre ganger så effektiv som panelovner og varmekabler. Du bruker 1 kWh med strøm, men får 3 – 5 kWh tilbake i form av varme.
Hva er det som skjer?
Varmepumpeen består av en utedel, som henter varmeenergien fra omgivelsene, og en innedel som avgir varmen til boligen. Inne i varmepumpen sirkulerer det en væske som koker og blir til gass ved en veldig lav temperatur.
I utedelen møter denne væsken temperaturen fra varmepumpens varmekilde, koker og blir til gass. Øker man trykket på en gass – øker man temperaturen, men også kokepunktet. Varmepumpen benytter disse prinsippene. Inne i varmepumpen trykkes gassen sammen, og temperaturen øker. Varmen kan deretter avgis til boligen gjennom innedelen. Da blir gassen væske igjen. Så reduseres trykket og kokepunktet (i en strupventil). Temperaturen synker, gassen blir til væske, og væsken er tilbake i utedelen, der den møter varmekilden, koker og blir til gass.
Selv om dagens varmepumper blir stadig mer effektive har prinsippene bak vært de samme i flere tiår. Alle varmepumper henter varmeenergi fra omgivelsene, og bruker Luft-luft varmepumpen bruker uteluften som varmekilde, og luft for å avgi varmen til boligen.
De viktigste komponentene i en luft-luft varmepumpe er:
Utedel
Utedelen henter varmeenergien fra uteluften gjennom en vifte som suger luft inn.
Innedel
Innedelen sprer varmen som varmepumpen har produsert til boligen gjennom en vifte. Det finnes ulike typer innedeler. Den vanligste typen henges på veggen under takhøyde, og blåser den varme luften bort og nedover, men det finnes også innedeler som plasseres på gulvet, eller som kan bygges inn i veggen.
Arbeidsmedium
Selve varmepumpen består av en lukket rørkrets. Inne i denne rørkretsen sirkulerer det en væske med lavt kokepunkt, et såkalt arbeidsmedium, eller kjølemedium. Tidligere har dette vært svært klimaskadelige HFK gasser, men mer klimavennlige gasser fases nå inn i varmepumpene, som f.eks R-32.
Fordamper og kondensator
En fordamper er en varmeveksler der arbeidsmediet tilføres energi fra uteluften. Da fordamper væsken og blir til gass. Kondensatoren er en varmeveksler der arbeidsmediet avgir energi til boligen, kondenserer og blir til væske.
Kompressor og reduksjonsventil
Hele sirkulasjonen av arbeidsmediet drives av en kompressor. Kompressoren øker trykket, kokepunktet og temperaturen på arbeidsmediet inne i rørkretsen, sånn at det kan avgi energi til boligen via kondensatoren. Reduksjonsventilen reduserer trykket, temperaturen og dermed også kokepunktet og på arbeidsmediet sånn at det kan oppta energi fra uteluften i fordamperen.
Styringsenhet
Styringsenheten regulerer varmepumpens ytelse basert på hvilket oppvarmingsbehov du har.
Ordene virkningsgrad, varmefaktor, COP og SCOP er forskjellige ord vi bruker for å beskrive hvor effektiv en varmepumpe er.
Hva betyr COP?
COP (eller coefficient of performance) sier hvor effektiv en varmepumpe er under gitte forhold. På norsk kaller vi gjerne dette varmefaktor eller virkningsgrad.
COP måles gjerne ved +7 grader ute og +20 grader inne, og når varmepumpen har optimale driftsforhold. (Kompressordrift på 40 – 50 %)
Mange produsenter oppgir COP på f.eks 6. Da bruker varmepumpen én kWh strøm, men gir deg 6 kWh i varmeenergi under de gitte forholdene. Det er ganske stilig.
Oppgir varmepumpeprodusentene COP ved lavere temperaturer, kan det lurt å undersøke hvor effektiv varmepumpen er under de temperaturforholdene der du vil bruke varmepumpen din mest. Jo høyere score, jo mer effektiv er varmepumpen.
Ulike typer varmepumper oppnår ulik COP.
Hva betyr SCOP?
SCOP (eller Seasonal Coefficient of Performance) beskriver hvor effektiv en varmepumpe vil være gjennom hele året, ved alle ute og innetemperaturer. På norsk kaller vi derfor dette for årsvarmefaktor eller årsvirkningsgrad.
Det er lurt å undersøke hvor høy SCOP verdi som oppgis hos de ulike varmepumpeprodusentene og -modellene. Jo høyere verdi, jo mer effektiv vil varmepumpen være.
Ulike typer varmepumper har gjerne ulik årsvarmefaktor. Generelt sett har sjøvarmepumper og bergvarmepumper høyere årsvarmefaktor enn luft-luft og luft-vann varmepumpene.
Hva er viktigst når du skal kjøpe varmepumpe?
Generelt sett vil SCOP verdien, eller årsvarmefaktoren si mye mer om hvilken energibesparelse du faktisk kan forvente deg om du investerer i en varmepumpe, enn hva COP gjør. Dette gjør det også lettere å vurdere ulike varmepumpetyper, hvor SCOP verdien varierer mest, opp mot hverandre. Det er postitivt at produsentene nå oppgir dette.
Samtidig er det komplisert å beregne årsvirkningsgrad. Familier er forskjellige, og når de i tillegg bor i ulike boliger som ligger i forskjellige klimasoner vil årsvirkningsgraden i praksis variere mye. I tillegg har installatøren langt mer å si på om du får et effektivt, velfungerende anlegg eller ikke.
Bor du i et område med litt spesielle klimatiske forhold – enten det er kaldt, eller mildt om vinteren – er det lurt å velge en modell som yter godt i de forholdene og temperaturene der du vil bruke varmepumpen mest. Da kan COP være et nyttig verktøy.
Luft-luft-varmepumper trenger ikke mye vedlikehold. Det er likevel noen ting du kan være oppmerksom på. Pollenfilter i innedelen bør renses hver måned, eller så ofte produsenten anbefaler. Det er også anbefalt at du gjennomfører service på varmepumpen jevnlig.
Du finner mer informasjon om hvordan du vedlikeholder varmepumpen din her.
Siden det finnes svært forskjellige typer varmepumper er det også stor forskjell på hvor mye lyd de avgir.
Bergvarmepumper avgir lite lyd
Bergvarmepumper og de andre varmepumper som leverer varme til vannbårne varmeanlegg vil oppleves som nesten stillegående – samtidig som de varmer opp nesten hele huset. Som regel plasseres selve varmepumpene i et eget teknisk rom, langt unna områdene der du oppholder deg til vanlig, i tillegg flytter innedelene på vann – ikke luft, som gjør at du slipper unna irriterende viftelyd.
Dette gjeler også for luft-vann-varmepumpene når du ser bort fra utedelen.
Luft-luft-varmepumpene bråker stadig mindre
Siden luft-luft-varmepumpene gjerne plasseres i oppholdsrom som stuen, og sprer varmen gjennom en vifte – avgir de litt lyd. Utviklingen er likevel at modellene avgir stadig mindre lyd i bruk, og produsentene er opptatt av å utvikle stadig mer støysvake varmepumper.
Det er heller ikke sånn at varmepumper bråker så mye mer enn andre støykilder vi omgir oss med, men noen av oss er sensitive for den typen langvarig viftestøy som en varmepumpe avgir.
Velg en stillegående modell
Derfor bør du velge en stillegående modell om du er sensitiv for viftelyd. Varmepumpeprodusentene er pålagt å oppgi støynivå på sine modeller, og de må oppgi støynivået på både innedelen og utedelen. Jo høyere decibel-nivå (dB), jo mer støy avgir pumpen. Det er også viktig at du ser på maksimalt støynivå.
Decibelskalaen er ikke linjær, men logaritmisk, og vi oppfatter heller ikke økning i stør linjært. Undersøkelser viser f.eks at mens en endring i lydnivå på 3 dB vil oppfattes som merkbar, vil 5-6 dB vil være tydelig og 10 dB oppleves som en dobling.
Produsentenes toppmodeller koster litt mer, men pleier å være de mest støysvake varmepumpene på markedet.
Sørg for smart plassering
Siden det vil være støy både fra utedelen og innedelen er det viktig at du tenker nøye gjennom hvor varmepumpen skal plasseres. Innedelen må både gi avgi varmen der den trengs, og samtidig være så lite sjenerende som mulig både når det gjelder støy og estetikk.
Bor du i et tettbygd område må du være ekstra nøye når du å vurdere plassering av utedel og lydnivå. Utedelen må plasseres sånn at verken du eller naboer plages av sjenerende viftestøy om natten. Det er også viktig at utedelen festes på en måte som ikke gir vibrasjonsstøy. Pass derfor på for at den enten plasseres på et stativ på bakken eller på grunnmuren. Du bør også sørge for å montere vibrasjonsdempere på stativet.
En flink varmepumpemontør vil hjelpe deg med å finne den beste plasseringen av varmepumpen din.
Det å installere en varmepumpe krever spesialkompetanse.
Sertifisering
Selv de enklere luft-luft varmepumpene krever at installatøren er f-gass-sertifisert. Årsaken til dette er at installatørene blant annet må ha kjenskap til hvordan kjølemediene i varmepumpen skal behandles både av helse- men også miljømessige årsaker.
Det er ikke alle varmepumper som krever dette. I en del luft-vann og væske-vann varmepumper er kjølemediet i en lukket krets inne i anlegget og som installatøren ikke håndterer. Da er det ikke påbudt å være f-gass sertifisert, selv om det kan være en fordel. Skal du installere en slik varmepumpe er det ofte lurt å kontakte en bedrift som satser på vannbårne varmepumpesystemer. Bedriften bør være godkjent for ansvarsrett.
Erfaring
Det er en stor fordel med installatører som kjenner varmepumper og varmepumpeteknologi godt, og som er sertifisert for å installere flere typer varmepumper. Det er mye som skal fungere når en varmepumpe skal kobles sammen med boligen og familien som bor der, og alt skal fungere optimalt. Det gjøres jevnt over en del feil, og derfor skal du velge en bedrift som har mye erfaring med denne typen installasjoner. På energismart finner du Energispesialister, bedrifter som har spesialistert seg på dette.
Kontrakt
Service, garantier og tilgang på eksperthjelp er også viktig for totaløkonomien.
Få bekreftet at forhandleren har nok reservedeler på lager slik at det er mulig å reparere anlegget umiddelbart om det skulle oppstå en feil en kald vinterdag.
Renomé og referanser
Hvis du ikke ønsker å bruke en energispesialist kan du gjøre en del selv. Undersøk bedriftens renomé blant kunder og i bransjen. Hvilke produkter leverer de? Du kan undersøke hos om bedriften gjør en god jobb. Be om
Økonomi
Inngå skriftlig kontrakt og ta med alle løfter fra forhandler.