Vil du være med å endre Høyre sin oljepolitikk?
Send inn dine endringsforslag !
Hjelp oss å påvirke Høyre – slik gjør du det:
1. Nedenfor har vi laget en liste med tre endringsforslag vi mener er viktige. Du kan sende inn ett eller flere forslag – det er opp til deg.
2. Trykk på knappen under for å komme til skjemaet på Høyres nettside. Her kan du gi konkrete innspill til partiprogrammet.
3. Du kan enkelt kopiere tekst og linjenummer fra forslagene våre, og legge det rett inn i skjemaet på Høyres nettside. I skjemaet er det bare plass til ett endringsforslag om gangen – men du må gjerne sende inn alle tre!
Frist for å sende inn endringsforslag er 11. november.
Her er forslag til konkrete endringer i Høyres program:
Fra linjenummer 1061 til 1062
Hva skal endres?
Erstatte setningen: «videreutvikle norsk sokkel som energiressurs innenfor rammene av klimamålene, og ha som hovedformål for leteaktiviteten å finne mer naturgass» til setningen: «legge en plan for en gradvis nedtrapping av norsk petroleumsvirksomhet. Planen må inneholde konkrete tiltak for innfasing av nye, grønne næringer og bevaring av kompetanse. Inntil en slik nedtrappingsplan er utarbeidet, må det innføres en tenkepause der det ikke gis ytterligere tillatelser til leting eller utvinning, i tråd med klimautvalgets anbefalinger.»
Forklaring:
Verden er halvveis i et avgjørende tiår for klimahandling. Det haster å kutte utslippene. Klimautvalget 2050, som Solberg-regjeringen nedsatte i 2021, leverte høsten 2023 sin rapport om hvilke veivalg Norge står overfor for å nå målet om å bli et lavutslippssamfunn innen 2050. Utredningen viser at en fortsatt satsing på ny olje- og gassleting ikke er i tråd med målet om at Norge skal bli et lavutslippssamfunn, slik det er vedtatt i klimaloven. Utvalget konkluderte med at det må lages en strategi for sluttfasen av norsk petroleumsvirksomhet, og at man bør ta en tenkepause for nye letetillatelser og utbygginger mens denne utarbeides.
Fra linjenummer 1063 til 1063
Hva skal endres?
Stryke setningen: «lyse ut 26.konsesjonsrunde og legge til rette for en områdeløsning for transport av gass fra Barentshavet»
Forklaring:
Olje- og gassindustrien har vært, og er, svært viktig for Norge som velferdsstat. Men skal vi sikre norsk økonomi i fremtiden, må vi forberede oss på endringene som kommer. Vi må unngå at Norge ender opp som “the Nokia of Nations”. Olje og gass vil på sikt fases ut. Uavhengig av hvor fort man måtte mene at sluttfasen skal gå, viser alle framskrivninger fra Sokkeldirektoratet at produksjonen på norsk sokkel vil synke fremover. Vi kan innta en passiv rolle, eller vi kan være forberedte og utarbeide en strategi som kan bidra til at Norge baner vei for en grønnere og mer bærekraftig omstilling. Det vil skape forutsigbarhet for næringen når Norge en dag skal omstille seg bort fra olje og gass. Det handler ikke bare om klima, men om å sikre Norge økonomisk i fremtiden. Vi må forandre for å bevare.
Fra linjenummer 1064 til 1066
Hva skal endres?
Erstatte punktene: «konsekvensutrede med sikte på gjenåpning av Nordland VI» og «konsekvensutrede Nordland VII og Troms II og særlig vurdere konsekvensene for biologisk mangfold og sårbare økosystemer» med setningen: «Etablere områdene Nordland VI, Nordland VII og Troms II som varige, petroleumsfrie områder.»
Forklaring:
Ingen andre steder i verden er et så lite område så viktig for flere av våre mest verdifulle fiskebestander som sei, hyse, sild og torsk. 70 prosent av fisken vi tar opp av Norskehavet og Barentshavet hvert år passerer Lofoten, Vesterålen og Senja i sine aller mest kritiske livsfaser, som fiskeegg og babylarver. Akkurat når de er mest sårbare for oljeforurensning. Dessverre ligger områdene hvor man tror det finnes olje midt i fødestua til torsken og de andre fiskeartene.
Petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er derfor i direkte konflikt med fiskerinæringen. Selv et lite uhellsutslipp vil kunne få dramatiske konsekvenser for fiskebestanden, fiskerinæringen, sjøfugl og marine pattedyr som vågehval, spermasetthvalen og sel som livnærer seg av fisken. Det er også dokumentert at luftkanonene som oljeindustrien bruker for å kartlegge havbunnen (såkalt seismikkskyting) skremmer bort fisken og dreper fiskeegg og larver som befinner seg i nærheten. Energisikkerhet i Europa er heller ikke noe godt argument for at Norge skal åpne sine aller mest sårbare og verdifulle områder for petroleumsvirksomhet. Som følge av fallende etterspørsel i årene fremover viser flere studier at Europa ikke vil ha behov for at Norge åpner nye olje- eller gassfelt.
Det er avgjørende å endre Høyres oljepolitikk!
- Verden har allerede funnet langt mer kull, olje og gass enn vi kan brenne dersom vi skal unngå katastrofale klimaendringer. Likevel vil Høyre ha mer leting!
- Høyre vil også ha oljeboring i våre aller mest sårbare og verdifulle områder utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Ikke engang torskens fødestue skal få være i fred.
- I tillegg vil Høyre bygge infrastruktur for å øke eksporten av gass fra Barentshavet. En løsning som vil låse oss fast til oljealderen i mange tiår fremover.
Vil du gjøre mer? Adopter en lokalpolitiker!
Skal vi snu Høyres klima- og miljøfiendtlige oljepolitikk må vi også få med politikerne lokalt.
Bli med og adopter en lokalpolitiker! Oppskriften på hvordan får du ved å registrere deg HER