Førdefjord-saken til Luxembourg

På onsdag behandler EFTA-domstolen stridsspørsmålet i Førdefjord-saken. Er hensyn til privat fortjeneste og skatteinntekter grunn god nok for å kunne tillate forurensning av en fjord?

I EFTA-domstolen blir kampen for fjorden løftet opp på et europeisk nivå. Domstolen skal ta stilling til om statens tillatelse til dumping av gruveavfall i Førdefjorden er i strid med EUs vanndirektiv. Utfallet vil få stor betydning for den kommende behandlingen av saken i Borgarting lagmannsrett, men det vil også gi presedens for lignende saker i alle land som har ratifisert EUs vanndirektiv, noe som betyr at saken vil få betydning for de mer enn 160 000 vannressursene i EU og EFTA-landene.

Dette er hva EFTA-domstolen skal vurdere: Gruvedumpingen i Førdefjorden vil utrydde livet i deponiområdet og føre til forurensning av fjorden. Slik forurensning er ulovlig ifølge EUs vanndirektiv, men kan tillates hvis virksomheten er av overordnet eller vesentlig samfunnsinteresse (overriding public interest). Det kan neppe sies om Nordic Minings gruveprosjekt der det skal utvinnes rutil og granat. Da staten ga sine tillatelser, var hovedgrunnen hensynet til fremtidige inntekter for aksjonærer og ansatte, samt skatteinntekter til det offentlige.

Ifølge den norske staten holder det at en virksomhet gir fremtidig fortjeneste. I uttalelsen som regjeringsadvokaten sendte til EFTA-domstolen i sommer argumenteres det også mot at føre var-prinsippet skal anvendes i vurderingen av slike saker. Staten mener også at man ikke skal gjøre en såkalt balansetest, der fortjeneste og inntekter skal veies opp mot skadene på naturen.

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom mener at terskelen for å kunne tillate slik forurensning ligger høyere, og vi får støtte av både EFTAs overvåkningsorgan (ESA) og EU-kommisjonen, som i sine uttalelser kommer med klar støtte til miljøorganisasjonenes syn. Etter disse uttalelsene har miljøorganisasjonenes sjanse til å vinne frem i EFTA-domstolen økt betraktelig.

fiske i elvLuka Tomac
Fire lakseførende vassdrag renner ut i Førdefjorden.

Begge instanser mener at føre var-prinsippet skal brukes og at fordelene ved tiltaket skal veies opp mot skadene det påfører naturen. Både ESA og EU-kommisjonen mener at hverken hensynet til privat fortjeneste eller skatteinntekter faller inn under vanndirektivets krav for å tillate forurensning.

«Ellers (…) kunne enhver lønnsom virksomhet bli klassifisert som å være av overordnet samfunnsinteresse, noe som alvorlig ville undergrave vanndirektivet», skriver ESA i en uttalelse til EFTA-domstolen 16. juli.

– Både EU-kommisjonen og ESA støtter vår tolkning av regelverket. Det underbygger vår påstand om at tillatelsene til gruvedrift med dumping av gruveavfall i Førdefjorden er ugyldige, sier Gytis Blazevicius, leder i Natur og Ungdom.

– Uttalelsene fra EU-kommisjonen og ESA viser at dommen fra Oslo tingrett var feil. Både staten og tingretten er på ville veier i forvaltningen av vanndirektivet. Det er på høy tid at denne viktige miljøloven blir tolket og fulgt opp på rett måte, både for Førdefjorden og andre vannforekomster i Norge og Europa, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet