Er økologisk bedre?
Er ikke norsk landbruk så strengt regulert at det spiller liten rolle hva vi velger?
Getty ImagesDet stemmer at det er en rekke bestemmelser og restriksjoner på bruk av plantevernmidler i Norge sammenlignet med noen land. Men, det er likevel forskjell på hva som brukes i økologisk og tradisjonelt landbruk.
Mye forbruk er helt unødvendig, men mat kan vi ikke unngå å spise. Forbruk vi ikke kan unngå, bør gjøre så lite skade som mulig. Å redusere mengden spisbar mat som kastes er selvfølgelig viktig , men det spiller også en rolle hva vi spiser.
Økologisk landbruk overgjødsler mindre
Økologisk landbruk er en produksjonsform som legger vekt på å drive i harmoni med naturen. Innen økologisk landbruk bruker ikke bonden kunstgjødsel. De bruker i stedet husdyrgjødsel, kompost og grønngjødsel. Noen bruker også tang og tare. Naturgjødsel løses ikke så lett opp, og avrenner derfor ikke i like stor grad som kunstgjødsel.
Nitrogen truer fjordene
Kunstgjødsel, også kalt mineralgjødsel, består av mye nitrogen, fosfor og kalium som løses lett opp. Kunstgjødsel kan også inneholde kalsium, magnesium, svolvel og bor. Denne formen for gjødsel er enkelt å lagre og bruke og gir raskt større avlinger.
Ved overgjødsling eller ved mye regn vaskes stoffer som nitrogenet og fosfor fra kunstgjødsel ut fra jorda og føres ut i vassdrag og til sist ut i fjorder og sjø. Stockholm Resillience Center har laget en oversikt som viser at nitrogen, fosfor og svovel er i ferd med å forurense havet til en kritisk grense. I for eksempel Oslofjorden ser vi nå oppblomstring av alger og lurv som fortrenger blæretang og ålegress.
Tang og ålegress er oppvekstområder for fisk, og når disse forsvinner, blir det også mindre fisk i fjorden.
Getty Images/iStockphotoNaturgjødsel inngår i en naturlig syklus
Bruk av naturgjødsel forbedrer jordstrukturen og det naturlige livet i jorda, med mark, sopp og mikrober. Dette inngår i et naturlig kretsløp og gir langsiktig god jordhelse. Selv om økologisk landbruk krever mer bytte av ulike vekster på samme areal, benytter man de ulike plantenes naturlige egenskaper i stedet for å jobbe i mot dem.
For eksempel dyrkes planter som kløver, vikke, erter og belgfrukter for å tilføre næringsstoffer til jorda. Planterester komposteres eller pløyes ned i jorda på en langt mer naturlig måte.
Grønngjødsling er et begrep som brukes når man dyrker planter som erter, bønner eller vikke, for å tilføre jorda nitrogen og andre næringsstoffer som andre planter trenger i sin vekst.
Begrepet brukes også av noen om praksisen med å spre halm, gress og planterester rundt for eksempel kålplanter eller når planter pløyes ned.
Bedre for insekter, fugler og dyreliv
Økologisk landbruk bruker ikke syntetiske plantevernmidler. Sammen med større variasjon i plantearter og dyrkingsmetoder, gir det større variasjon i leveområder for både pollinerende insekter, andre insekter, fugler og dyr.
Innenfor denne typen landbruk er man også opptatt av å bruke lokale ressurser, gjennom at man for eksempel regulerer hvor mange dyr de har, etter lokale fôr-ressurser. Behovet for å få transportert innsatsfaktorene blir derfor redusert.
Naturvernforbundet jobber for å
- beskytte dyrbar jord mot nedbygging
- øke andelen økologisk landbruk
- redusere bruken av kjemiske sprøytemidler
- unngå overgjødsling og avrenning
- få flere til å følge kostholdsrådene med mer frukt og grønt
- redusere matsvinn i alle ledd, fra dyrking og slakting til hjemme på kjøkkenet

Prosjektstøtte fra Sparebankstiftelsen DNB har gjort det mulig for oss å samle og presentere forskningsresultater om mat og matsvinn.


