Reparasjon og redesign

Ved å ta vare på det du har, istedenfor å kjøpe nytt, kan du på en enkel og givende måte redusere miljøpåvirkningen fra eget forbruk. Du vil bli overrasket over hvor mye det er enkelt å fikse selv, og hvilken glede og mestringsfølelse det kan gi!

Reparasjon

På nett florerer det med beskrivelser, bilder og videoer som bistår deg i å fikse det aller meste. Er utfordringen eller tidsmangelen likevel for stor, så er hjelpen nær. Skreddere, skomakere og møbelsnekkere finnes over hele landet, og er ekte hverdagshelter! Reparatørene tar vare på håndverket, slik at du kan ta vare på tingene dine.

Norges husflidslag arrangerer fikselaug for reparasjon av tekstiler og utstyr. Restarters Norway arrangerer fiksefester for elektronikk, samt fiksekurs for de som ønsker å bli fiksere selv. Sjekk ut deres nettsider for inspirasjon og informasjon om det kommer et arrangement i nærheten av deg.

Sjekk ut tavarepådetduhar.no for tips og triks til hvordan du kan fikse tingene dine selv. Her kan du også bruke karttjenesten for å søke opp håndverkere og reparatører i nærheten av deg.

Redesign

Noen ganger går det ikke å reparere ting, de kan rett og slett være for slitte, flekkete eller hullete. Men som regel går det an å bruke materialet til å lage noe nytt! Redesign er å gi gamle ting nytt liv. Du kan sy om en for liten kjole til et skjørt, eller du kan lage kunst av søppel du finner i fjæra. Det er kun fantasien som setter grenser for hva du kan lage! Redesign er bra for miljøet fordi det bidrar til å redusere mengden avfall. I tillegg er det bra for lommeboka, da det er mye billigere å sy om gamle klær, enn det er å kjøpe et helt nytt plagg. Det å lage noe med egne hender er både gøy og gir en god mestringsfølelse. I tillegg får du, eller kan gi bort noe helt unikt!

Arranger reparasjons- og redesignverksted

Boforeningen kan tilrettelegge for reparasjon og redesign, ved å arrangere et hyggelig verksted f.eks. i forbindelse med dugnad. Det finnes sikkert flere i boforeningen som kan låne bort symaskiner og det som trengs av verktøy, og er det noen som kan sy, snekre eller fikse ting, så kan de få mulighet til å lære det bort. Ved å reparere og vedlikeholde alt fra sykkelskur til gressklipper og hageslanger slipper man å kjøpe nytt. Dette er bra for både boforeningens økonomi, og for miljøet. I tillegg kan slike aktiviteter fungere som brobygging og erfaringsutveksling mellom generasjoner og kulturer.

Bli inspirert og få redesign-oppskrifter på Pinterest, Youtube og Instagram. Søk på redesign, DIY (do it yourself) og mending for å se spennende måter å reparere klær på.


Disse aktørene kan bistå din boforening med reparasjon og redesign

  • Ta vare på det du har: finn tips og triks til hvordan du kan reparere selv, eller håndverkere og reparatører i nærheten av deg
  • Fretex: oppskrifter og inspirasjon til redesign
  • Restarters Norway: ta med ødelagt småelektronikk på en fiksefest, eller lær deg å bli en fikser selv på kurs
  • ReLove: frivillig organisasjon som sprer kunnskap om redesign og reparasjon av klær til barn og unge i Oslo
  • Norges Husflidslag: kultur- og interesseorganisasjon innen kulturvern og næringshusflid. Arrangerer fikselaug for reparasjon av tekstiler og utstyr

Har du tips eller innspill til andre ting som bør være med her? Da hører vi gjerne fra deg! Send en e-post til oss som jobber med Miljøvennlig hverdag