Gjør sykkelen klar for våren

Våryre syklister strømmer nå ut fra garasjer og boder over det ganske land, i pur sykkelglede. Men før du kaster deg på pedalene, bør du bruke noen minutter på å gjøre sykkelen klar. Her er det du trenger å gjøre.

Etter en lang vinter trenger sykkelen din stell før den er klar for en ny sesong, enten du har trosset salt, snø og slaps eller latt sykkelen stå siden høsten.

Vask sykkelen

Det første du bør gjøre er å vaske sykkelen skikkelig med såpe, bruk gjerne oppvasksåpe. Vask hele rammen med svamp. På kjedet og drivverket bruker du et avfettingsmiddel. Her finnes det flere miljøvennlige alternativer. La avfettingsmiddel virke noen minutter før du børster løs fett og smuss med en børste. Gamle tannbørster og oppvaskbørster fungerer fint. Vask deretter over med mildt såpevann, før du spyler hele sykkelen. Unngå å bruke høytrykksspyler. Du kan også polere sykkelen. Da vil ikke søle og smuss feste seg så lett, og det blir enklere å holde den ren.

En liten dråpe olje …

Uten olje, fungerer sykkelen ikke. Start den nye sesongen med å «smøre opp» hele sykkelen. Smør kjedet med kjedeolje og bruk en tynnere olje til smøring av bakgir, framgir, mekanismen for å låse gaffelen (hvis du har), klikkpedaler (hvis du har) og girhendeler. Tørk av overflødig olje på kjedet med ei fille for å unngå at det tiltrekker seg skitt. Du bør også smøre gir- og bremsewirer. Det gjøres ved å gire til det letteste giret, gir så ned igjen uten å røre pedalene. Da blir wiren slakk, slik at du kan løsne den fra festene. Trekk strømpen vekk og smør hele wiren. Bremsewiren smører du ved å slakke strammeskruen, løfte wiren ut av festet og påføre olje. Pass på så du ikke bruker for mye.

Juster gir og bremser

Du bør også forsikre deg om at gir og bremser fungerer som de skal. Husk å stramme bremsene og skifte bremseklosser hvis de ikke tar ordentlig. Er bremseklossene sentrert? Klossene skal treffe felgen samtidig når du bremser. Bruk den lille skruen nederst på bremsearmene til å stramme/slakke bremsearmene slik at de blir sentrert.

Juster frem- og bakgirene ved å stille på de to justeringsskruene på giret, ofte markert med L og H. En halv omdreining er ofte nok. Vri på justeringsskruen som sitter der viren går inn i giret til å sikre at sykkelen går skikkelig i gir.

Skifte dekk

Har du syklet gjennom vinteren med piggdekk, bør du skifte dekkene når nattefrosten forsvinner. Pass på at dekkene dine ikke har sprekker eller er nedslitt. Da bør du kjøpe nye. Det er enkelt å skifte dekkene selv. Løsne hjulet fra rammen og fjern det gamle dekket ved hjelp av dekkspaker. Dra ut slangen og ta av dekket. Forsikre deg om at det ikke er grus, sand eller lignende inni dekket eller på felgen. Sett på det nye dekket halvveis på, tre ventilen inn i ventilhullet, tre slangen forsiktig inn i dekket og fest resten av dekket ved hjelp av dekkspaker.

Naturvernforbundet ønsker alle en god sykkelsesong og lykke til til alle som blir med på den store «Sykle til jobben»-aksjonen.

Her er en sjekkliste:

Våren:

  • Sjekk bremser og hjul: bremsene skal virke, hjulene skal gå rundt.
  • Slappe eiker må strammes.
  • Gi sykkelen en god såpevask.
  • Smør kjede, drivverk og gir med olje.
  • Juster/stram girene.
  • Skift til sommerdekk når snø, is og slaps er borte

Ved vintersykling:

  • Bytt til piggdekk.
  • Vask sykkelen grundig med jevne mellomrom. Uten dette vil saltet angripe viktige deler av sykkelen!
  • Smør drivverk, gir og wirer jevnlig.

Hvis du setter sykkelen inn om høsten:

  • Vask sykkelen grundig.
  • Smør alle bevegelige deler før du setter bort sykkelen
  • Sjekk kulelagrene i styre og krank: Ta dem fra hverandre, tørk, sett inn med fett og skru igjen.
  • Hvis dette ikke gjøres, vil lagrene og de bevegelige delene stå og korrodere hele vinteren, noe som forkorter levetiden på sykkelen betraktelig, og kan gi dyre reparasjoner.

Ved sykling i alle sesonger:

  • Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær!

Kilder: Oslo Sportslager, Bjørn Myhre Sport, Rune Høydahl

Visste du at …

Hver gang du sykler i stedet for å kjøre bil, kutter du klimagassutslippene dine.  En gjennomsnittlig sykkeltur til jobb eller fritidsaktiviteter sparer atmosfæren for 2,3 kilo CO2, ifølge nettstedet ducky.no. Tar du sykkelen fatt hver dag, kan du spare mer enn et halvt tonn CO2 i året.

  • Slik bytter du sykkelkjedet. Hold kjedet rent og smør det ofte med en kjedeolje. Da vil det vare i mange år. Og det er ingen sak å bytte det selv. Jobben er gjort på noen få minutter.  Slik gjør du det.
  • Lappe eller bytte sykkelslange. Liten tue velter stort lass. Et knøttlite hull i slangen er nok til å sette syklisten ut av spill, men det skal ikke mer enn en lapp og litt lim til for å få deg tilbake på hjulene. Slik gjør du det. 
  • Alle kan bytte bremseklosser. Den som skal sykle, må kunne bremse. Pass på å holde bremsene i tipp topp stand. Da blir det tryggere og morsommere å sykle. Slik gjør du det. 
  • Ny kassett på sykkelen? Det er lett å bytte kassetten på bakhjulet. Alt du trenger er en kjedepisk og en kassettavdrager, så gjør du jobben på ti minutter. Slik gjør du det.