Bygg insektshotell

Det er ikke bare humlene som er nyttige i hagen. Andre bier og veps, biller og blomsterfluer er også viktige pollinatorer. Bygger du et insektshotell hjelper du dem med en plass å bo, og du hjelper både insekter og planter i hagen din.

Dyr som marihøner, gulløye og edderkopper holder kontroll på andre småkryp som ellers kan opptre som skadedyr i hagen. For å legge til rette for de gode hjelperne og skape stort mangfold i hagen bør du sørge for at de har en plass å bo. Mange insekt bor i død ved og gamle, hule trær. Hvis dette er mangelvare i hagen din bør du vurdere å lage et insektshotell. Her kan du blant annet få besøk av solitære bier, det vil si bier som lever alene og ikke i store samfunn slik som den tamme honningbien. Biene finner seg et passande hull i hotellet der de lager celler av voks som de legger eggene sine i, sammen med matpakker av pollen. Deretter murer de igjen inngangen med leire. Slik ser du når et hotellrom i insektshotellet ditt er opptatt.

Slik bygger du insektshotell

Du trenger: 
trestokker, gammel ved, strå, murstein, netting, kvister, hule stengler / strå, leire, netting til å hindre fugleangrep

Verktøy:
bor, hammer, spiker, avbitertang
 

  • Fantasi, materiale og plass er det eneste som setter grenser for et insektshotell. Det kan bestå av en enkel trestokk med hull i, eller bygges opp til et stort «hus» som vist her. 
  • Du kan for eksempel bore seks til ti cm lange hull i trestokker og gammel murstein. Diameteren på hullene bør vere forskjellige. 4, 6 og 8 mm er passe. 
  • I andre deler av hotellet kan du plassere hule stengler og strå. Takrør, kvann, løpstikke, sibirbjørnekjeks, bambus, parkslirekne og hyll er planter som egner seg godt. Pass på at rørene bare har åpning i den ene enden. 
  • I tillegg kan du fylle insektshotellet  med kongler, barkebiter og tørt gress. 
  • Fest netting foran det som sitter løst, så hindrer du fugleangrep. 
  • Sørg for et godt tak som beskytter mot regn og vind. 
  • Ikke mal, lakk eller impregner insektshotellet. 
  • Plasser insektshotellet på en lun og solrik plass i hagen der det er god tilgang på blomster med rikelig nektar og pollen, gjerne inntil en vegg. 
  • Plasser helst noen små leireklumper i eller ved insektshotellet. Leira bruker insektene til å mure igjen hullet der de legger egg. Gjenmurte hull tyder på gjester i hotellet!