Dersom du først skal reise langt

Flyreiser til fjernere strøk har en stor innvirkning på klimaet, antakelig mer enn de fleste er klar over. En person som reiser fra Norge til for eksempel Thailand og tilbake, påvirker klimaet nesten like mye som en personbil gjør i løpet av et år. Dersom du først har bestemt deg for å dra, er det flere hensyn du kan ta som minsker belastningen på natur, miljø og lokalbefolkning.

ReiseOksana Perkins

Her vil vi gi deg tips til hvordan en lang reise både kan ta hensyn til natur og mennesker:

Forbered deg til reisen

Gjør deg kjent med leve- og tenkesett på de stedene du reiser til, og om det er spesielle miljøhensyn du må ta.  Planlegg med tanke på å få mest mulig ut av reisen til det beste for lokalsamfunnet og miljøet.

Velg en miljøvennlig reiseform

Bruk en annen reiseform enn fly på hele eller deler av reisen. La reisen bli en del av opplevelsen. Deutsche Bahns reiseplanlegger for Europa er en god start. Deutsche Bahn selger også mange rimelige billetter over landegrensene, for eksempel fra Göteborg til Tyskland eller fra Frederikshavn (som enkelt kan nås med ferje fra Norge) og sørover (Europa Spezial). I tillegg er Interrail fortsatt et godt alternativ. Vi anbefaler også at du kompenserer for klimautslipp ved å kjøpe klimakvoter.

Vær der lenge

Dersom du først skal reise langt. Hvorfor ikke være der lenge? Ta deg tid til å bli kjent med stedet. Mange turer forurenser åpenbart mer enn en lang. Dessuten er gjerne reisen dyr om du reiser til et land i sør, men oppholdet kan være rimelig. Det er derfor også penger å spare på en lang tur der du er der lenge, fremfor mange lange turer der du er der kort.

Gjør mellomstopp til egne reisemål

Hvis mellomstoppet er et sted du uansett ønsker å besøke, hvorfor ikke benytte sjansen når du uansett er der. Så kan du heller bytte helgeturen til København med besøk av slektninger eller venner i nabobyen.

Reis kollektivt framfor å leie bil

Å reise med lokale busser, båter og tog gir et større innblikk i den lokale kulturen.

Velg ansvarlige turoperatører

Økoturisme, ansvarlig turisme, geoturisme, low impact-turisme. Begrepene er mange og ingen av dem er beskyttet. Bruk sunn fornuft og still kritiske spørsmål før du velger turoperatør.

Rydd opp etter deg

Det er få land i verden som har gode returordninger for avfall, og resultatet blir derfor overfylte søppelfyllinger. Ta med deg søppelet ditt. Når du besøker naturområder, skal også matavfall tas med ut. Avhengig av klimatiske forhold kan det ta lang tid før dette blir brutt ned.

Begrens energi- og vannbruken

Skru av lys og klimaanlegg når du forlater rommet. De færreste land har vannressurser som vi har i Norge. Be derfor personalet om å ikke skifte håndklær og sengetøy hver dag. Ta korte dusjer og vurder å leie rom på hoteller uten basseng.

Unngå mat og produkter fra truede arter

Sjekk Miljødirektoratets liste over truede planter og dyr før du kjøper med deg souvenirer og WWFs internasjonale sjømatguider, før du bestiller mat i restauranten.

Plukk aldri med deg biter av koraller eller skjell. Selv om de er døde spiller de en viktig rolle i økosystemet. Det er forbudt å innføre koraller, inkludert smykker laget av koraller, til Norge.