EU og Beyond Oil and Gas Alliance går sammen for en fossilfri fremtid
På klimatoppmøtet COP29 i Baku annonserte EU-kommisjonen og Beyond Oil and Gas Alliance (BOGA) et banebrytende samarbeid for å akselerere overgangen bort fra fossile brensler, både i Europa og globalt.
Samarbeidet markerer et viktig skritt mot en rettferdig, ordnet og bærekraftig fremtid, med fokus på å redusere etterspørselen etter olje og gass og støtte land som er avhengige av fossil energi i deres overgang.
Tre strategiske satsningsområder
Samarbeidet mellom EU-kommisjonen og BOGA vil fokusere på følgende tre områder:
1. Global utfasing av olje og gass
EU og BOGA vil jobbe tett med det internasjonale samfunnet, inkludert G7 og G20, for å styrke ambisjonene om utfasing av fossile brensler. Dette blir et sentralt tema under det kommende COP30-møtet neste år.
2. En rettferdig omstilling
Samarbeidet vil bidra til analyser og dialog for å sikre at overgangen bort fra fossile brensler skjer på en rettferdig og bærekraftig måte, i tråd med EUs mål om 90 % utslippsreduksjon innen 2040.
3. Støtte til utviklingsland
For å hjelpe olje- og gassavhengige utviklingsland vil samarbeidet styrke produsent-forbruker-dialogen og utnytte BOGA-fondet på 20 millioner dollar. Målet er å sikre finansiering for rettferdige omstilling i stor skala.
Naturvernforbundet applauderer tiltaket
Denne nyheten går rett inn i diskusjonen rundt de pågående forhandlingene om statsbudsjettet i Norge. SV har gjort det klart at de krever stans i ny oljeleting. Naturvernforbundet støtter kravet fullt ut.
– Regjeringen må få med seg hva EU-kommisjonen nå gjør. Når EU tar lederskap sammen med BOGA, er det helt nødvendig at Norge følger opp. Å fortsette som en klimasinke er både uholdbart og uansvarlig, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.
En mulighet regjeringen ikke kan la gå fra seg
Naturvernforbundet mener at SVs krav er helt i tråd med signalene fra EU. Å fase ut fossile brensler er helt avgjørende for å nå klimamålene og begrense global oppvarming til 1,5 grader.
– Det handler om å sette på bremsene for ny oljeleting og en ytterligere fastlåsing av norsk økonomi, sier Gulowsen.
– Omstillingen bort fra fossil energi kommer, det eneste ansvarlige er å planlegge for det. For Norges del er alternativet til en trygg, planlagt og rettferdig omstilling, et plutselig krakk med uante konsekvenser, avslutter Gulowsen.