Felles europeisk ladestandard

EU har nå vedtatt en felles standard for alle mobilladere. Innen høsten 2024 vil USB-C-porter bli standard på alle nye mobiltelefoner, nettbrett, digitalkameraer, høretelefoner og bærbare høyttalere.

ladekabel

– Dette er et svært godt tiltak for å få ned unødvendig produksjon av elektronikk som folk allerede har liggende hjemme. Man sparer inn ekstremt mye ved at flere elektroniske gjenstander kan dele lader, sier Martin Brandtzæg, avdelingsleder i Naturvernforbundet.

Samme lader som Android-telefoner

USB-C er samme typen lader som i dag brukes til Android-telefoner. Håpet er at flere produkter kan brukes lengre, når man ikke lenger risikerer at et produkt blir ubrukelig om man mister den tilhørende laderen, og at antallet ladere man trenger å holde orden på reduseres.

Norge er blant de dårligste i klassen på gjenbruk og ombruk. En rapport fra 2020 fra Circular Economy viser at 97,6 prosent av forbruket her i landet er basert på bruk og kast. Dermed er vi dårligst i Europa på gjenbruk. En felles ladestandard vil kunne gjøre det enklere med ombruk av mange elektroniske produkter, som Norge er en storforbruker av.

Ber om tiltak for mer gjenbruk og ombruk

Selv om dette er et langt steg på vei i riktig retning, trenger vi likevel flere tiltak som virker i samme retning for å kunne omstille oss til en bærekraftig og sirkulær framtid. Retten til reparasjon er et av de viktigste tiltakene for å få bukt på bruk og kast av forbrukerelektronikk.

Derfor må vi gjøre det:

  • billigere å reparere ved å fjerne moms på reparasjoner.
  • lettere å reparere ved at produkter må kunne tas fra hverandre for reparasjon og at reservedeler er alltid tilgjengelig.
  • enklere å reklamere på produkter. Reklamasjonsretten må økes og stå i forhold til antatt levetid på produktet.