Forbud mot oljefyring – endelig på plass!

Forbudet mot å fyre med fossil fyringsolje er endelig på plass. Nå må arbeidet med oljefyrutfasingen settes i gang for fullt.

I dag har regjeringen kunngjort at det fra 1. januar 2020 blir forbudt å bruke fossil fyringsolje til oppvarming. Fossil oljefyring gir store klimagassutslipp. Nå er det snart 5 år siden myndighetene begynte arbeidet med å gjøre fossil oljefyring forbudt fra og med 2020. I dag ble forskriften vedtatt.

Viktig for klimaet
– Endelig blir vi kvitt disse ineffektive klima- og miljøbombene, sier Martin L. Brandtzæg, prosjektkoordinator for Oljefri i Naturvernforbundet. Han er lettet over at regjeringen endelig har kommet i mål med forbudet.

I 2016 sto oppvarming for utslipp av 1,2 millioner tonn CO2 i Norge.

– Det at et forbud mot fossil fyringsolje er kommet på plass, er avgjørende for at vi får ned klimagassutslippene tilstrekkelig. Norske klimagassutslipp må reduseres kraftig i årene som kommer, og utfasing av oljefyring er et viktig første steg på veien, sier Brandtzæg.

Fortsatt mange oljefyrer
Naturvernforbundet har siden 2008 jobbet for å prøve å hjelpe boligeiere i gang med å erstatte fossil oljefyring gjennom klimaprosjektet Oljefri.

-Selv om mange allerede har erstattet oljefyren med et fornybart alternativ, bruker fortsatt tusenvis av boliger og bygg fremdeles fossil fyringsolje og parafin til oppvarming. Bolig- og byggeierne har bare tiden og veien når de nå skal finne et egnet fornybart alternativ til oljefyren, sier Brandtzæg.

Naturvernforbundet oppfordrer de som blir berørt av forbudet om å bruke den gratis nettjenesten oljefri.no for å komme i gang.

– På nettsiden finner du informasjon om utfasing av fossil oljefyring og oversikt over alle alternativer og de støtteordningene som finnes. Du kan også komme i kontakt med lokale og kvalitetssikrede energispesialister, som hjelper deg å få jobben gjennomført. På den måten gjør vi det lett og trygt for boligeiere å erstatte oljefyren, sier Brandtzæg.

– Det er også viktig regjeringen bidrar mer til at oljefyring opphører i 2020, gjennom informasjonstiltak og annen hjelp til innbyggerne og kommuner for å kvitte seg med oljefyringsanlegg og erstatte dem med bedre alternativ, understreker Brandtzæg.

Lønner seg å bli oljefri
Selv om mange gjør betydelige investeringer når de skal erstatte oljefyren, mener Naturvernforbundet at det i mange tilfeller vil være penger å tjene på å gjennomføre dette klimatiltaket.

– Våre beregninger viser at de aller fleste faktisk vil spare penger på å gå fra fossil oljefyring til en fornybar løsning, sier Brandtzæg.

– Selv de dyreste alternativene, der man er nødt til å lånefinansiere investeringen, vil over tid være rimeligere enn å bruke fossil fyringsolje, legger han til.

I mange tilfeller kan man også få økonomisk støtte fra Enova, som gir også økonomisk tilskudd om man erstatter oljefyren med en fornybar løsning. 

Ikke sitt på gjerdet!
Selv om Enova har en egen tilskuddsordning til utfasing av oljefyr og oljetank noen år, har ikke folk strømmet mann av huse for å søke på disse, selv om fossil oljefyring snart blir forbudt.

– Folk har kanskje sittet på gjerdet og ventet på nye og bedre støtteordninger. Vi tror det er viktig å kommunisere at dette trolig ikke vil skje, og at støtteordningene vi nå har mest sannsynlig vil forsvinner i 2020. Jo raskere boligeiere omstiller seg fra fossilt brensel, jo bedre vil de komme ut både økonomisk og miljømessig, sier Brandtzæg.  

Han oppfordrer alle oljefyringseiere til å gå i gang med oljefyrutfasingen så raskt som mulig.

FAKTA
Utslipp
• Oppvarming av boliger og bygg sto for 1,2 millioner tonn CO2 i 2016. (SSB 2017)
• 287 953 tusen liter fyringsolje og parafin ble solgt i 2016. (SSB 2017)
• Parafinkamin slipper årlig ut mer klimagasser enn 2 bensinbiler om du brenner 1200 liter. Oljekjelen tilsvarer mer enn 5 bensinbiler (ved bruk av 3000 liter).
• Utslippsreduksjonen fra forbudet er estimert til 250 000 tonn – 340 000 tonnCO2 i året (avhengig av om det blir et totalforbud eller ikke).

Omfang
• Trolig 60 – 80 000 oljefyrer i pribvatboliger, 75 000 parafinkaminer og
• Trolig i overkant av 320 000 oljetanker i norske boliger. (Miljødir)
• Rundt 20 000 oljefyringsanlegg i yrkesbygg og boligblokker
• Rundt 60 – 80 000 oljekjeler, og 60 000 parafinkaminer i boliger.
• 129 kommuner kjøper fortsatt fyringsolje.

Informasjon
• Oljefri.no, informasjon om utfasing av oljefyring, fornybare alternativer og kontakt kvalitetssikrede energispesialister.
• Enova.no, informasjon om aktuelle fornybare alternativer og energieffektivisering, søk økonomisk støtte til oljefyrutfasing.