Hvilke miljøgifter finner vi på stranda?
Naturvernforbundet har i flere tiår fulgt nøye med på hvilke produkter med miljøgifter som har vært solgt i Norge. Dermed vet vi også litt om hva slags plastavfall som kan inneholde farlige stoffer. Har du noengang funnet dette på stranda?
️Plastprodukter av typene vi nevner her kan inneholde miljøgifter i mengder på et par prosent til flere titalls prosent, og vil være definert som farlig avfall når produktet kastes. Slikt etterlater man ikke i havet eller på stranda såklart.
Mikroplasten som kommer fra slike produkter inneholder altså miljøgifter fordi giften er tilsatt med vilje. Over tid vil miljøgiftene lekke ut i havet og næringskjeden om ikke vi fjerner dette avfallet. Farlig avfall leveres som egen kategori på kommunenes miljøstasjoner. Hvis du finner slikt avfall og ikke har anledning til å frakte det med deg trygt selv, bør kommunen varsles.
Polyuretanskum: Slikt som brukes for å tette rundt vinduer i bygg, som isolasjon i hvitevarer, i flyteelementer eller dobbeltskroga plastbåter. Fosfororganiske flammehemmere og PAH forekommer ofte. Mange leverandører.
Skipsmaling og bunnstoff: Gammel maling vil ofte inneholde PCB, klorparafiner og tungmetaller. Fra Jotun og Hempel blant annet. Mange malingtyper er samtidig plast- og gummibasert og gir giftholdig mikroplast.
EE-avfall: Både ledninger, kretskort, kontakter og deksler er innsatt med en lang rekke ulike flammehemmere. Ofte bromerte flammehemmere som TBBPA, men også for eksempel altså Dekloran Pluss. Og batterier inneholder ofte tungmetaller, såklart.
Isopor: Visse kvaliteter byggisolasjonsplater har vært flammehemmet med den bromerte flammehemmern HBCD. Gjelder bl.a. Jackopor, Isolitt, VartdalPlast, og Sundolitt.
Cellegummi: Geflex AS flammehemmet sine produkter med verstingmiljøgiften Deka-BDE.
Tekstiler: allværsklær, mye møbler, arbeidsklær, gardiner og tepper har vært impregnert med smuss- og vannavstøtende miljøgifter PFAS og PFOS, og i tillegg bromerte flammehemmere.
PVC-plast som i regnklær og myke plastleker: Ftalater og andre farlige kjemikalier.
Les mer her, og tips oss om du kjenner andre gode referanser som kan være til hjelp for feltidentifikasjon av miljøgiftholdig strandplast:
- Motgift, notat fra Naturvernforbundet om miljøgiftholdige produkter (2005)
- Analyser av miljøgifter i utvalgte strandsøppelprøver, Norner og Naturvernforbundet, notat 2018
- Hvordan etterspørre miljøgiftinformasjon om produkter? Guide og maler.