Klimaforhandlingene: Hansken er kastet

Vi er inne i den siste fasen her på klimatoppmøtet i Dubai, og nå begynner det for alvor å spisse seg til i forhandlingene. Hansken er kastet, kampen er i gang, og det ser ikke pent ut når verdenslandene barker sammen.

Reisebrev fra klimaforhandlingene i Dubai 11/12 2023

Lekkasjer avslører at oljekartellet OPEC har sendt brev til medlemmene sine. De ber dem blokkere alle forslag om utfasing. Tusenvis av oljelobbyister jobber på for å svekke formuleringene om utfasing av kull, olje og gass.

Rike

I følge Center for International Environmental Law jobber 475 av disse med karbonfangst og -lagring – som tilfeldigvis også er en av de største interessekonfliktene på årets klimatoppmøte.

På den andre siden står landene fra det globale sør og er frustrert over mangelen på klimarettferdighet: Det er de rike landene i nord som har hovedansvaret for klimakrisa. Da må også de rike landene lede an i utfasingen og legge penger på bordet, mener de.

Uten dét blir det neppe noen avtale.

Energi

Klimarettferdighet var også tema på den globale aksjonsdagen sist lørdag. Men det så man ikke noe til i Dubais gater, for demonstrasjoner er forbudt. Her er det kun lettkledde, rike turister, og de har fripass til å gjøre som de vil.

Inne i FNs blå sone er det FN-regler som gjelder. Her er det samlet flere hundre aktivister fra hele verden for å kreve klimarettferdighet for verden og våpenhvile i Gaza. Vi var med. Etter flere dager med forhandlinger var det er godt å kjenne på samhold og positiv energi!

For – i forhandlingsrommet er pågangsmotet og den optimistiske stemningen fra de første dagene i ferd med å snu. Samtalene står i stampe på det aller, aller meste.

Kan det hele gå fullstendig til helvete?

Majlis

Søndag kveld: Inn på de tusenvis av telefonene som befinner seg på området tikker det inn en beskjed: Forhandlingsleder Al Jaber har sett seg lei av at landene oppfører seg som trassige treåringer og har kalt inn alle forhandlingslederne.

Og tilsvarende som der hvor Sør-Afrika har «indaba», Fiji har «talanoa»-dialog, er det dermed tid for «majlis» her nede i de Forente arabiske emirater. Det er en lokal skikk hvor man samles rundt leirbålet for å snakke åpent, for å dele og løse problemer.

Under COPens majlis minner Al Jaber lederne på det ansvaret de har. De skal redde verden, og det er ikke en oppgave de kan mislykkes med.

Helten

Så er det de andre landenes tur til å snakke fra hjertet, og det er mange som har mye på hjertet. Som ønsker mer og raskere handling.

Colombia er ingen tvil helten i rommet og snakket rett fra hjertet om hva som må til; «la oss anerkjenne at vi trenger å fase ut fossile brensler i økende grad og at vi trenger en ny økonomisk plan for denne omstillingen – arkitekturen er mot oss, den jobber ikke med oss».

Saudi Arabia er derimot ikke redd for å være skurken i rommet og er tydelig på at avtalen må handle om utslipp, ikke produksjon.

Løgnere!

Bolivia er på sin side frustrert over de rike landenes dobbeltmoral som de anser som hyklerske. Og Norge får høre det så ørene flagrer.

«Løgnere!» tordner Bolivia. «Land som jobber for utfasing av fossilt er de samme landene som utvider sin olje og gassvirksomhet; Norge, Australia, Canada og USA».

Også Norge tar ordet. Det er viktig å lytte til vitenskapen, synes Norge. Men unngår å svare på angrepet fra Bolivia.

Om majlis-sesjonen har hjulpet for å få fortgang i forhandlingene, gjenstår fortsatt å se.

Nytt avtaleutkast har akkurat kommet på bordet, og det ser ikke helt lovende ut. Vi venter i spenning på hva utfallet til slutt vil bli. I morgen skal møtet etter planen være ferdig. Få tror de rekker fristen.