Kraftutbygging eller energisparing

Hvilken ende skal vi begynne i? Vi må ta et steg tilbake og starte med å forbedre det systemet vi allerede har, framfor å bygge ned natur for å lage nye kraftanlegg.

strømkablerAdrian Lombardo
Høyspentmaster i Skjolden, Sognefjorden.

I Norge har vi stor produksjon av fornybar energi, særlig fra alle vannkraftanleggene som har blitt bygd fra 1900-tallet og frem til i dag. Så mye som to tredjedeler av alle vassdragene våre er allerede lagt i rør.  

De siste 10-15 årene er det utbygging av vind- og vannkraft med tilhørende kraftnett som har påvirket inngrepsfri natur mest. Fra 2018 til 2023 var energiutbygging hovedårsaken til 55-60 % av tapet av inngrepsfri natur.

Redusert forbruk er løsningen

All energiproduksjon belaster miljøet. Derfor vil det beste miljøvalget alltid være å redusere forbruket av energi. 

Alle er enige om at det er viktig å spare energi. Det har likevel blitt nedprioritert til fordel for ny kraftproduksjon. Potensialet for energisparing og energieffektivisering er stort.

Satsing på energisparing minimerer behovet for ny kraftutbygging. Det frigjør strøm som kan erstatte fossil energi uten å ødelegge naturen.

Vi kan simpelthen ikke ofre flere elver for kraftutbygging, eller bygge ned verdifulle fjellområder med vindkraftanlegg.

Vi er nødt til å starte i den andre enden: med å redusere energiforbruket, prioritere hvordan vi vil bruke den verdifulle kraften vi produserer, energieffektivisering, naturvennlig modernisering av allerede eksisterende kraftverk og bedre utnyttelse av areal som allerede er nedbygd.

Naturvernforbundet vil presse på for at energieffektivisering og energisparing får høgare prioritet og naudsynt statleg støtte. 

Politiske krav

  • Det må ikke være lov med kraftutbygging i verna vassdrag.  
  • Søknader om vindkraftutbygging i verdifull natur må avslås.  
  • Staten må sikre bedre støtteordninger og reguleringer som fremmer energieffektivisering.